Search

Η ομάδα μας

Καθημερινά, το ΕΣΠ παρέχει δωρεάν νομικές και κοινωνικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και άτομα που προέρχονται από τρίτες χώρες και δικαιούνται διεθνή προστασία, ενώ ρίχνει ειδικό βάρος στις πιο ευάλωτες περιπτώσεις, όπως είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και τα εμπορίας ανθρώπων. Ο απώτερος στόχος μας είναι να προστατεύσουμε αυτά τα άτομα και να διευκολύνουμε την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Το ΕΣΠ δραστηριοποιείται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Έβρο, τη Λέσβο, την Κω και το Ηράκλειο – Κρήτη. Η χρηματοδότησή μας προέρχεται από ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ιδρύματα, εταιρείες και ιδιώτες δωρητές.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) είναι ένας εξιδεικευμένος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που ηγείται των προσπαθειών για την προστασία του ασύλου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα από το 1989, όταν ιδρύθηκε από την Χάρι Μπρισίμη και 20 άλλους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναγνωρισμένο ως ειδικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, το ΕΣΠ είναι εγγεγραμμένο στα συναρμόδια Υπουργεία και κατέχει Συμβουλευτικό Καθεστώς με το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC) από το 2001. Είναι επίσης επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Το ΕΣΠ είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE) από το 1991 και συμμετέχει στο Πρόγραμμα για τα Ασυνόδευτα Παιδιά στην Ευρώπη (SCEP) και στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) από το 1999.

Το 2005, το ΕΣΠ βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ως «Νησίδα Ποιότητας Συλλογικής Δράσης», για την καινοτόμο εθελοντική και κοινωνική εργασία του στην Ελλάδα.

*Η Χάρη Μπρισίμη ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής διεθνούς οργανισμού καθώς υπήρξε Διευθύντρια της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη. Έχει τιμηθεί με «Αργυρούν Μετάλλιον» από την Ακαδημία Αθηνών «για την πολυσχιδή κοινωνική της δραστηριότητα», καθώς και από το Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας με την απονομή του «Βραβείου Γυναικείας Κοινωνικής Προσφοράς ΑΛΙΚΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ- ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ» για την προσφορά της στον τομέα της προστασίας και περίθαλψης προσφύγων.

Το ΕΣΠ είναι εγγεγραμμένο:

Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα από το 2002 με αύξοντα αριθμό 0209
2. Στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από το 2002 με αύξοντα αριθμό 0179
3. Στο Εθνικό Κέντρο Εθνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) ως πιστοποιημένος φορέας παροχής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας
(η ειδική αυτή πιστοποίηση ανανεώθηκε τον Νοέμβριο του 2023)

Στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου:

1. Στο Εθνικό Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ με αριθμό 170830191745 από τον Αύγουστο του 2017
2. Στο Εθνικό Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ 240/2-4-2021 από τον Απρίλιο του 2021

Στο Υπουργείο Πολιτισμού:

  1. Αναγνώριση ΕΣΠ ως Νομικού Προσώπου που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς από το Μάρτιο του 2007 (ΦΕΚ 16/Α/26.1.2007)

Στο Υπουργείο Εξωτερικών:

  1. Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο των ΜΚΟ με αριθμό 128 από τον Σεπτέμβριο του 2001

To ΕΣΠ διατηρεί και δεσμεύεται να τηρεί: Κώδικα Δεοντολογίας καθώς και Εσωτερικό Κανονισμό και Πολιτικές σε θέματα:

  1. Προστασίας Παιδιών, 
  2. Εκφοβισμού και παρενόχλησης,
  3. Καταπολέμησης απάτης και διαφθοράς,
  4. Παραπόνων Προσωπικού,
  5. Καταγγελίας δυσλειτουργιών,
  6. Προστασίας ευάλωτων εξυπηρετούμενων,
  7. Σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, 
  8. Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
el

Βασίλειος Παπαδόπουλος

Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΣΠ από το 2019 έως σήμερα.

Δικηγόρος με ενασχόληση με τα ζητήματα προσφύγων και μεταναστών από τη δεκαετία του 90, υποστηρίζοντας υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων κάθε βαθμού και δικαιοδοσίας στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Εχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά τα έτη 2015 – 2016 καθώς και έχει υπηρετήσει ως μέλος διάφορων Επιτροπών με αντικείμενο τη Μετανάστευση και το Ασυλο από το 2007 έως σήμερα.

Εχει συνεργασθεί με πολλές οργανώσεις και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, ενώ ήταν Συντονιστής της Νομικής Υπηρεσίες του ΕΣΠ κατά τα έτη 2017-2019.

Εχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στην Πάντειο Σχολή και Νομική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ελένη-Ντανίνα (Ντάνι) Μανιού

Η Ντάνι Μανιού είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας. Έχει υπάρξει δικηγόρος μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (LLM in European Public Law, UCL 2009).

Ασχολείται απο το 2010 με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ως εθελόντρια (Amnesty International, ΕΠΣΕ) και επαγγελματίας.

Εργάστηκε στο ΕΣΠ από το 2015 έως το 2018 ως δικηγόρος και project manager, και συμμετέχει στο ΔΣ του ΕΣΠ από το 2019.

Αναστασία Πανταζή

H Αναστασία (aka Νατάσα) Πανταζή έχει γεννηθεί στην Αθήνα και είναι μητέρα δυο ενήλικων κοριτσιών.

Έχει σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (University of Kent).

Έχει μεγάλη εργασιακή εμπειρία δουλεύοντας στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο Η. Βασίλειο ως σύμβουλος προγραμμάτων.

Από το 2008 δουλεύει στον τομέα των μη κυβερνητικών οργανώσεων κι έχει δουλέψει σε οργανώσεις που ασχολούνταν με θέματα περιβάλλοντος, γυναικείο εθελοντισμό και αναπτυξιακά προγράμματα .

Εργάζεται στο ΕΣΠ στο Τμήμα Προγραμμάτων, Πόρων και Επικοινωνίας, ως υπεύθυνη διαχείρισης έργων αλλά και στην ανάπτυξη προτάσεων για θέματα ένταξης, παιδικής προστασίας, ανάπτυξη εθελοντισμού και εκπαιδευτικών δράσεων, εργασίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και θέματα προστασίας ευάλωτων ατόμων σε θέματα που αφορούν την έμφυλη βία, την εμπορία ανθρώπων κ.λ.π.

Είναι μέλος του ΔΣ και Γ.Γ από το 2019.

Νικόλαος Κ. Κουλούρης

Ο Νικόλαος Κουλούρης, ταμίας του ΔΣ του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, σπούδασε στις Νομικές Σχολές του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, είναι διδάκτωρ Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δ.Π.Θ. με αντικείμενο “Κοινωνική Πολιτική και Ιδρυματική και Εξωιδρυματική Μεταχείριση Εγκληματιών”. Επίσης είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του ΜΠΣ «Εγκληματολογικές και ποινικές προσεγγίσεις της διαφθοράς, του οικονομικού και του οργανωμένου εγκλήματος» στο ΕΑΠ, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου και μέλος του Διεθνούς Διαπανεπιστημιακού Δικτύου “Criminal Justice and Critical Criminology”.
Έχει εργαστεί ως εγκληματολόγος στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού (2000-2010) και έχει διατελέσει μέλος από το 1998 και Πρόεδρος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (2016-1019) και εκλεγμένο μέλος της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου Ποινολογικής Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (2016-2019), ερευνητής στα έργα “European Prison Observatory – Prison Conditions in the European Union” και “European Observatory on Alternatives to Imprisonment”. Έχει επίσης διατελέσει μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με το ποινικό σύστημα και τα καταστήματα κράτησης. Το επιστημονικό και συγγραφικό του ενδιαφέρον στρέφονται κυρίως σε θέματα κοινωνικού ελέγχου και ποινικής καταστολής, σωφρονιστικού συστήματος και σωφρονιστικής μεταρρύθμισης, εναλλακτικών ποινικών κυρώσεων, ποινικής μεταχείρισης ανηλίκων, αποκλίνουσας συμπεριφοράς και θυματοποίησης. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου«Αντιγόνη: το ερώτημα» (εκδ. Τόπος).

Μαρία Ζαϊμάκη

Απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, κύκλος Οικονομικής Διοίκησης

Οικονομολόγος, φοροτεχνικός Α’ Τάξης, λογίστρια με εμπειρία σε Νομικά Πρόσωπα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

Εργάσθηκα ως λογίστρια και κατόπιν υπεύθυνη του οικονομικού τμήματος στο ΕΣΠ από την ίδρυση του (1989) έως και το 2004 και έκτοτε μέλος του, και από το 2023 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Από το 2004 έως σήμερα εργάζομαι στο οικονομικό τμήμα Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως υπεύθυνη του διπλογραφικού συστήματος και παράλληλα σε κοινωφελές Ίδρυμα ως υπεύθυνη της οικονομικής του υπηρεσίας.

Πολυξένη (Ξένια) Πασσά

Απόφοιτος Νομικής Αθηνών, Δικηγόρος Αθηνών από το 1987. Ενασχόληση με υποθέσεις Αστικού και Εμπορικού Δικαίου, όπως ειδικότερα οικογενειακού δικαίου σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών και νομικά ζητήματα Ηλεκτρονικού Εμπορίου ως συνεργάτις του ΕΒΕΑ.

Από το 1999 διετέλεσα μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες με εστίαση στα κοινωνικά δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, καθώς και στην υποστήριξη αυτών ενώπιον εθνικών και δικαστικών αρχών για την επίλυση νομικών προβλημάτων κατά την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Από τον Ιούνιο του 2010 έως το τέλος του 2021 υπήρξα μέλος του Τμήματος Προστασίας του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα με κύρια ενασχόληση την Παιδική Προστασία και τα ζητήματα ένταξης των προσφύγων. Υπήρξα υπεύθυνη για τους τομείς εκπαίδευσης και υγείας σε εθνικό επίπεδο, με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες, όπως πρόσφυγες με αναπηρία ή με σοβαρά προβλήματα υγείας (συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας). Επιπλέον, σε συνεργασία με τις προσφυγικές κοινότητες στην Αθήνα, εστίασα στην Προστασία με βάση την Κοινότητα (Community-Based Protection), με στόχο την ενδυνάμωση και κινητοποίηση των προσφύγων στην επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ελένη Σπαθανά

Η Ελένη Σπαθανά είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο «Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Οργανισμοί» του Πανεπιστημίου Παρίσι 1, Σορβόννη /DEA, Droit International Public et Organizations Internationales, Paris 1, Sorbonne. Επί είκοσι και πλέον χρόνια συνεργάστηκε και συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και κρατικές αρχές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ως νομική σύμβουλος/σύμβουλος πολιτικής, καθώς και ως νομικός υπερασπιστής στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ειδικότερα, δραστηριοποιήθηκε και εξειδικεύθηκε στα πεδία του ασύλου και της μετανάστευσης, διακρίσεων, γένους/φύλου, παιδικής προστασίας, βασανιστηρίων/εξευτελιστικής μεταχείρισης και εμπορίας ανθρώπων. Συμμετείχε ως εξειδικευμένος εμπειρογνώμονας σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Διατέλεσε, επίσης, νομική/πολιτική σύμβουλος της πρώτης Αναπληρώτριας Υπουργού αρμόδιας για τη Μετανάστευση στην Ελλάδα(2015) και του Γενικού Γραμματέα Μετανάστευσης (2016). Έχει δημοσιεύσει βιβλίο με θέμα «Νομική συνδρομή αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην Ελλάδα» (2004) καθώς και εκθέσεις και μελέτες για θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου, ενώ έχει συμμετοχές σε συνέδρια και fora. Είναι μέλος δικτύων και οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Λευτέρης Παπαγιαννάκης

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης γεννήθηκε στη Γαλλία το 1971. Σπούδασε δημόσιο δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Λιλ ΙΙ και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ευρωπαϊκή Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνούς Οικονομίας.

Εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως κοινοβουλευτικός βοηθός, για την εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, ως νομικός σύμβουλος του πολιτικού κόμματος Οικολόγοι Πράσινοι και της Ειδικής Γραμματείας για την περιβαλλοντική επιθεώρηση.

Εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας τον 9/2014 και ορίστηκε αντιδήμαρχος για θέματα μεταναστών και προσφύγων (3/2016-8/2019).

Διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων (2014 – 2019).

Διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τη μετανάστευση και την ένταξη του δικτύου πόλεων Eurocities (2017-2019) και αντιπρόεδρος για θέματα προσφύγων του ECCAR (Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Πόλεων κατά του Ρατσισμού 2017-2019).

Από το 2017 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Από τις 11/2019 – 9/2021 ήταν επικεφαλής του τμήματος Προάσπισης, Πολιτικής και Έρευνας της SolidarityNow

Είναι μέλος του συμβουλευτικού οργάνου του We Need Books της Αθήνας, της πρώτης πολύγλωσσης δανειστικής βιβλιοθήκης.

Είναι μέλος του C-MISE (Πρωτοβουλία Δήμων για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Ευρώπη)

Νασουρντίν Νιζάμη

Ο Νασουρντίν Νιζάμη γεννήθηκε το 1985 στο Αφγανιστάν.

Έχει συμμετάσχει στο English for Academic Purpose Program του Deree School of Graduate and Professional Education και ως υπότροφος στο πρόγραμμα Completion of the Education Unites Scholarship Program for young refugees in Greece του ιδίου Κολλεγίου τα έτη 2017-2018.

Έχει εργαστεί ως διερμηνέας, διαπολιτισμικός διαμεσολαβητής και χειριστής στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης τα έτη 2012-2013 και στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες από το έτος 2014-2021.

Παράλληλα ,υπήρξε εθελοντής στην πρωτοβουλία Refugees Welcome τα έτη 2015-2016.

Σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και συντονιστής την Υπηρεσία Υποδοχής και Διερμηνείας.

Ο Nasruddin Νιζάμη είναι μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Solomon από το 2016, όπου παρακολούθησε το πρώτο εργαστήρι δημοσιογραφίας (LAB).

Από το 2018 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Solomon και Community Relations Officer εκπροσωπώντας την ομάδα σε διεθνή συνέδρια και προγράμματα και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις.

Μιλάει Παστού, Νταρί/Φαρσί, Ουρντού, Αγγλικά και Ελληνικά.

Μαριάνα Φράγκου

Η Μαριάνα Φράγκου είναι Συντονίστρια του Τμήματος Προγραμμάτων, Επικοινωνίας και Πόρων. Δραστηριοποιήθηκε με το προσφυγικό ζήτημα το 2015, μέσω των Προσκόπων (#gineproskopos), όπου είχε αναλάβει επικεφαλής μιας σειράς εθελοντικών δράσεων για την ανακούφιση του προσφυγικού πληθυσμού και των τοπικών κοινωνιών που τους είχαν αρχικά υποδεχτεί στη χώρα. Εργάστηκε για το ΕΣΠ πρώτα ως Υπεύθυνη Εθελοντών, έπειτα ως Υπεύθυνη Διαχείρισης Έργων και εδώ και 6 χρόνια ως Συντονίστρια. Επαγγελματικά, προέρχεται από το χώρο της παραγωγής εκδηλώσεων και της διαφήμισης. Σπούδασε επικοινωνία και πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα και την Αγγλία. Μέσα από την τρέχουσα εργασία της καθώς και τις προηγούμενες τοποθετήσεις της, έχει αποκτήσει εμπειρία και έχει συμβάλει στην διευθέτηση διαφορετικών διοικητικών προκλήσεων, από το σχεδιασμό και εφαρμογή οργανωτικών αλλαγών έως τον καθορισμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων και συστημάτων για την παρακολούθηση της ανάπτυξης ατόμων και έργων. Είναι παθιασμένη με τη δουλειά της, ευγνώμων που μπορεί να υπηρετεί το ΕΣΠ ως μέλος μιας πολύ δυναμικής ομάδας (#teamGCR) και ιδιαίτερα περήφανη για τις υπηρεσίες που παρέχει ο οργανισμός στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

Είναι διαθέσιμη στα εξής κανάλια: https://www.facebook.com/mariana.fragkou,

https://www.linkedin.com/in/mariana-fragkou-35676851/

E-mail: gcr1@gcr.gr
Τηλέφωνο: +30 231 0250045 ,+30 2311 821677
Μετάβαση στο περιεχόμενο