ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ / MEDIA ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Οι μαρτυρίες που ακολουθούν είναι μαρτυρίες ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα τους και αναζήτησαν προστασία στην Ελλάδα. Συλλέχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του ΕΣΠ, στη διάρκεια συνεντεύξεων εξυπηρετούμενων με μέλη της Οργάνωσής μας (οι οποίες πραγματοποιούνται με σκοπό να διερευνηθεί ο καταλληλότερος τρόπος συνδρομής των πρώτων).

 

Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν διαχρονικές ιστορίες προσφύγων, καθώς μπορεί ο χρόνος και ο τόπος να αλλάζει, αλλά οι λόγοι που αναγκάζουν ανθρώπους να ξεριζώνονται είναι πάντα οι ίδιοι.

Στις μαρτυρίες έχει διατηρηθεί η ανωνυμία για λόγους προστασίας.

Ο Ζαμάν είναι 34 ετών, από το Ιράκ. Αναγκασμένος να εγκαταλείψει τη χώρα του, πέρασε από χίλια κύματα ώσπου να καταφέρει να βρεθεί στην Ελλάδα, όπου έφτασε τον περασμένο Οκτώβριο, μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους, ενώ πριν από μόλις 15 μέρες, η σύζυγός του γέννησε εδώ το τέταρτο παιδί τους.

Η οικογένεια είναι εξυπηρετούμενοι του προγράμματος που προσφέρει «Υποστήριξη ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας για πρόσβαση σε υπηρεσίες προστασίας και νομικής βοήθειας», που υλοποιεί το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και το CEAR (Comisión Española de Ayuda al Refugiado-Ισπανική Επιτροπή για τους Πρόσφυγες), με τη χρηματοδότηση του δήμου Μαδρίτης.

Μου είπαν "πήγαινε τώρα, είσαι ελεύθερος, μπορείς να φύγεις. Κατέβα κάτω και φύγε..." Πρώτα πήγα προς τη θάλασσα. Έκατσα εκεί για λίγη ώρα. Να με χτυπήσει ο αέρας. Πάνε πολλοί μήνες από τότε που έχω να δω θάλασσα. Μετά δεν ήξερα που να πάω. Ξαναγύρισα.

«Το όνομά μου είναι Λ. και κατάγομαι από τη Λευκορωσία. Στη χώρα μου ήμουν δασκάλα... Το 2001 αναγκάστηκα να φύγω με την κόρη μου γιατί φοβόμουν για τη ζωή και την ελευθερία μας.

«...Με λένε Σ. Κ. και είμαι χριστιανή. Στο Σουδάν εργαζόμουν εθελοντικά στην Εκκλησία του χωριού μου μέχρι τη μέρα που μας επιτέθηκαν μουσουλμάνοι. Εκείνη τη μέρα είδα πολλούς συγχωριανούς μου να πυροβολούνται μπροστά στα μάτια μου, μόνο και μόνο επειδή ήταν χριστιανοί.

«...Με λένε Α. και είμαι από το Ιράν. Αναγκάστηκα να φύγω για να γλιτώσω. Οι αρχές τις χώρας μου με συνέλαβαν επειδή μαζί με μία ομάδα φοιτητών, ασκούσαμε κριτική στην κυβέρνηση και στο θεοκρατικό εκπαιδευτικό σύστημα που εφαρμόζει στα πανεπιστήμια.

Sample image

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής ΒίαςEuropean Council on Refugees and ExilesEuropean Network on StatelessnessSeperated Children in Europe ProgrammeEuro-Mediterranean Human Rights Network

Επικοινωνία

Newsletter