ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ ΣΤΙΣ 20/1/2014

07.08.14

Ιστορικό

Τις πρωινές ώρες  της 20-6-2014 στα ανοικτά της νησίδας Φαρμακονήσι, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κοντά στην οριογραμμή, ανατράπηκε ένα μικρό σκάφος (8 μ. Χ 2,80),  επί του οποίου επέβαιναν 27 πρόσφυγες  προερχόμενοι  από το Αφγανιστάν και  τη Συρία, μεταξύ των οποίων 4 γυναίκες και 9 παιδιά. Η ανατροπή έγινε κατά την διάρκεια ρυμούλκησης του πλοιαρίου από σκάφος του λιμενικού και είχε σαν αποτέλεσμα να βρεθούν οι πρόσφυγες στη θάλασσα, από όπου περισυλλέγησαν από το λιμενικό σκάφος  16 άτομα, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα βρέφος. Μετά την περισυλλογή των 16 ατόμων το λιμενικό σκάφος απέκοψε κατά τη διήγηση του πληρώματος το σχοινί  με το οποίο ρυμουλκούσε το πλοιάριο,  με αποτέλεσμα αυτό να βυθιστεί,  παρασύροντας στο θάνατο 8 άτομα (2 γυναίκες και 6 παιδιά)  που ήταν εγκλωβισμένα στην καμπίνα. Μία ακόμη γυναίκα και 2 παιδιά πνίγηκαν  στην ανοικτή θάλασσα. Μετά την αποκοπή, το λιμενικό σκάφος αναχώρησε και επέστρεψε στο Φαρμακονήσι.

Στην άμεση επαφή με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  που έγινε την αμέσως επόμενη ημέρα στη Λέρο, οι διασωθέντες πρόσφυγες ανέφεραν ότι το πλοιάριο τους είχε φτάσει στις ελληνικές ακτές όταν  συνάντησε  το λιμενικό, ότι η ρυμούλκηση έγινε προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα  με  μεγάλες ταχύτητες και με  επικινδύνους ελιγμούς,  με αποτέλεσμα να επέλθει ως εξ αυτού η εισροή υδάτων και η ανατροπή του,  κατήγγειλαν δε επιπλέον πράξεις βίας σε βάρος τους κατά την επιβίβαση τους στο λιμενικό σκάφος και μετά την άφιξη τους στο Φαρμακονήσι.

Οι λιμενικοί αντίθετα διέψευσαν αυτές τις μαρτυρίες και επικαλέσθηκαν καταθέσεις των προσφύγων στις οποίες βρισκόντουσαν να  απαντούν σε σχετικές ερωτήσεις, ότι ευχαριστούν το λιμενικό που τους έσωσε από το θάνατο.

Για την υπόθεση αυτή η οποία απασχόλησε εκτεταμένα τον Τύπο, προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και απασχόλησε την ελληνική Βουλή, αλλά και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου την οποία οι οργανώσεις μας παρακολούθησαν από κοντά συνδράμοντας τα θύματα στην άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση των επιζώντων του ναυαγίου

 

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322