Ξεκινάει η Δίκη για τους πυροβολισμούς εις βάρος εργατών στη Μανωλάδα

03.06.14

Την Παρασκευή 6 Ιουνίου ξεκινάει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών η δική για τους πυροβολισμούς εις βάρος των μεταναστών εργατών -θυμάτων εμπορίας ανθρώπων – λόγω εργασιακού trafficking στη Mανωλάδα Ηλείας, γεγονός που προκαλεί  παγκόσμιο αντίκτυπο.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 17 Απριλίου 2013, 119 εργάτες γης από το Μπανγκλαντές δέχτηκαν επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον τους, όταν προσπάθησαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματά τους. Κατά την επίθεση 35 άτομα τραυματίστηκαν από τα πυρά. 

Για το ΕΣΠ ο τραυματισμός των 35 συγκεκριμένων προσώπων μεταξύ των διαμαρτυρόμενων είναι  συμπτωματικός. Η επίθεση είναι απόρροια ενός ευρύτερου φαινομένου: οι περισσότεροι από τους εργάτες γης που δέχθηκαν την επίθεση διέμεναν και εργάζονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, στο έλεος κυκλωμάτων εκμετάλλευσής τους και υπό συνθήκες που επιτρέπουν το χαρακτηρισμό τους ως θύματα εμπορίας ανθρώπων (θύματα trafficking). Η απάντηση της Πολιτείας στο σάλο που δημιουργήθηκε ήταν ο χαρακτηρισμός τους ως θυμάτων traffickingκαι η παροχή προστασίας από τον κίνδυνο απέλασης αποκλειστικά των 35 προσώπων που τραυματίστηκαν από τα πυρά της επίθεσης. 

Παρά το γεγονός ότι στο ακροατήριο θα καταθέσουν μόνο οι 35 τραυματίες εργάτες,  για τους οποίους και σχηματίστηκε δικογραφία, εκ συνόλου 200 συνολικά εργατών της επιχείρησης, η  εν λόγω υπόθεση αφορά σε μία μείζονα παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, σε ένα ευρύτερο φαινόμενο, το οποίο καλύπτεται εδώ και χρόνια από ένα πέπλο σιωπής. Είναι δε η πρώτη ίσως φορά που τίθεται ενώπιον της δικαιοσύνης υπόθεση μαζικού εργασιακού trafficking εκ μέρους παραγωγών και μεταπωλητών φράουλας.

Tο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η παλαιότερη ΜΚΟ προστασίας δικαιωμάτων προσφύγων και άλλων ευάλωτων πληθυσμών, όπως οι εργάτες γης στη Μανωλάδα, θα παραστεί στη δική ως πολιτική αγωγή.

 

 

 

 

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322