Επιστολές σε Επίτροπο Μαλστρομ και Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη παράταση διοικητικής κράτησης – Νέα γραπτή παρέμβαση του ΕΣΠ

08.05.14

Χθες, Τετάρτη 7 Μαΐου 2014, το European Council on Refugees and Exiles (ECRE), το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το ΑΙΤΗΜΑ έστειλαν επιστολές προς την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα. Σεσίλια Μάλμστρομ και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κο. Νίκο Δένδια, σχετικά με την παράταση της κράτησης πέρα από το ανώτατο όριο των 18 μηνών που επιτρέπει η ευρωπαϊκή οδηγία για τις επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών.

Ειδικότερα, στις επιστολές αναφέρεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή Υπουργικής Απόφασης, κατά τρόπο που επιτρέπει τη παράτασης της διοικητικής κράτησης πέρα από το 18μηνο, με αόριστη μάλιστα διάρκεια διοικητικής κράτησης καθώς επίσης ότι οι παραπάνω ενέργειες αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης ζητείται η ανάκληση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί και η γενικότερη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Από την Επίτροπο ζητείται να θέσει το ζήτημα στις ελληνικές αρχές, να ζητήσει την ανάκληση των σχετικών αποφάσεων παράτασης της κράτησης που έχουν εκδοθεί και σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αρνηθούν να το πράξουν, να κινηθεί η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι με τη παραπάνω εφαρμογή πρόσφατης Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, κρατούμενοι ήδη επί 18μήνες υποχρεούνται σε αόριστης χρονικής διάρκειας παραμονή τους στα κέντρα κράτησης, τα οποία και ορίζονται ως τόπος υποχρεωτικής διαμονής τους.

Ολόκληρη την επιστολή προς τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης μπορείτε βρείτε εδώ

Ολόκληρη την επιστολή προς την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείτε βρείτε εδώ

Σχετικό ΔΤ μπορείτε να δείτε εδώ

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322