CeasefireNow: Ανοιχτό κάλεσμα για Άμεση Κατάπαυση του Πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ για την Αποτροπή Ανθρωπιστικής Καταστροφής και την Περαιτέρω Απώλεια Αθώων Ζωών

20.10.23

Έχουμε γίνει μάρτυρες ασύλληπτων θανάτων και καταστροφών στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί, εκτοπιστεί και σχεδόν διακόσιες χιλιάδες παραμένουν όμηροι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων.

 

Στη Γάζα, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι το νερό, τα τρόφιμα, τα καύσιμα, οι ιατρικές προμήθειες, ακόμη και σάκοι για τις σορούς, εξαντλούνται λόγω της πολιορκίας. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι – ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά – θα αρχίσουν σύντομα να πεθαίνουν από σοβαρή αφυδάτωση. Γειτονιές έχουν καταστραφεί και έχουν μετατραπεί σε πλήρη ερείπια. Οι Παλαιστίνιοι που αναζητούν ασφάλεια δεν έχουν πού να πάνε. Πολλοί από αυτούς που μετακινήθηκαν από το βόρειο κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας προς το νότο μετά την εντολή μετεγκατάστασης από τον ισραηλινό στρατό φέρεται να βομβαρδίστηκαν καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν ή μόλις έφτασαν στη νότια Γάζα.

 

Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας μας έχουν οδηγήσει στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να περιμένει να δράσει. Είναι η συλλογική μας ευθύνη.

 

Την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, ο Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης και στα κράτη μέλη με επιρροή να συμφωνήσουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

 

Σήμερα, ενώνουμε τις φωνές μας και καλούμε όλους τους αρχηγούς κρατών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους φορείς που βρίσκονται στο πεδίο, να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής πάνω απ' όλα. Κατά τη διάρκεια αυτής της κατάπαυσης του πυρός, καλούμε όλα τα μέρη στην άνευ όρων τήρηση των εξής:

 

  1. Να διευκολύνουν την παροχή σωτήριας βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των ιατρικών προμηθειών, των καυσίμων και της επαναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και του διαδικτύου στη Γάζα, καθώς και την ασφαλή διέλευση του ανθρωπιστικού και ιατρικού προσωπικού
  2. Να προβούν στην απελευθέρωση όλων των άμαχων ομήρων, ιδίως των παιδιών και των ηλικιωμένων
  3. Να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να φθάσουν στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, στα σχολεία, στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές εγκαταστάσεις στη βόρεια Γάζα και να δεσμευτούν ότι θα τις προστατεύουν ανά πάσα στιγμή, μαζί με τους πολίτες και το προσωπικό που βρίσκονται μέσα σε αυτές
  4. Να ανακληθεί η εντολή της κυβέρνησης του Ισραήλ προς τους αμάχους να αναχωρήσουν από τη βόρεια Γάζα
  5. Να επιτρέψουν την ιατρική εκκένωση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση για λόγους επείγουσα περίθαλψη.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες με επιρροή πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση για να διασφαλίσουν την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός. Παραμένει η μόνη επιλογή για να αποτραπούν οι περαιτέρω απώλειες ζωών αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Οτιδήποτε άλλο θα είναι για πάντα μια κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση.

 

Οι άμαχοι/πολίτες δεν είναι διαπραγματευτικά χαρτιά. Οι οικογένειες χρειάζονται την ευκαιρία να θάψουν και να θρηνήσουν τους νεκρούς τους. Ο κύκλος της βίας κατά αθώων πολιτών πρέπει να σταματήσει.

 

-------

 

Το ανοιχτό κάλεσμα έχει υπογραφεί από περισσότερες από 370 οργανώσεις και 23.000 άτομα από 70 χώρες.

 

Μπορείτε να υπογράψετε το κάλεσμα εδώ.

 

Για μια επικαιροποιημένη λίστα των υπογραφουσών οργανώσεων δείτε εδώ.

 

 

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322