Ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες σχετικά με την ανάκληση από το Υπουργείο Πολιτισμού της άδειας παραχώρησης του κήπου και του κτιρίου που είχε παραχωρήσει στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

22.08.23

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023, το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), απέστειλε εξώδικο και εν συνεχεία ανακάλεσε την άδεια παραχώρησης στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) του κήπου και του κτιρίου που βρίσκονται επί της οδού Ερμού 134-136. Οι χώροι αυτοί είχαν παραχωρηθεί στον ΣΕΑ από τα έτη 1982 και 1996 αντιστοίχως.

Προφανής αφορμή για τη λήψη αυτής της απόφασης στάθηκε εκδήλωση που διοργανώθηκε στις 18/07/2023 σχετικά με την υπόθεση του Ναυαγίου της Πύλου, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου, σε ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια της Μεσογείου, καθώς και κακόβουλα δημοσιεύματα, δυσφημιστικά για τους διοργανωτές που ακολούθησαν.

Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθηκε εκπρόσωπος της οργάνωσής μας, που τοποθετήθηκε σε σχέση με τις συνθήκες του ναυαγίου και την εμπλοκή της οργάνωσής μας ως προς την υποστήριξη επιζώντων, καθώς και των οικογενειών θυμάτων και εκατοντάδων αγνοουμένων με βασικό  αίτημα:

Να διαλευκανθούν οι αιτίες της τραγωδίας που προκάλεσαν αυτό το ναυάγιο και να παραπεμφθούν οι τυχόν υπεύθυνοι αυτού στην Δικαιοσύνη.

Η απόφαση του ΥΠΠΟ να ανακαλέσει την άδεια παραχώρησης χρήσης του κτιρίου επί της οδού Ερμού από τον ΣΕΑ, αναπόφευκτα εγείρει σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τις προθέσεις των αρμόδιων φορέων ως προς το αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης για το ναυάγιο της Πύλου, όσο και ανησυχίες σε σχέση με τη διατήρηση δημόσιων χώρων, ανοικτών και προσβάσιμων στο ευρύ κοινό για εκδηλώσεις που αφορούν την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών, όσο και γενικότερα την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει την υποστήριξή του προς κάθε φορέα που έχει σταθεί στο πλευρό των προσφύγων, όπως εν προκειμένω στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, και ζητά την ακύρωση της απόφασης ανάκλησης της άδειας παραχώρησης.

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα