Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) χορηγεί ασφαλιστικά μέτρα για 5η ομάδα Σύρων προσφύγων σε νησίδες στον Έβρο

30.04.22

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες  (ΕΣΠ), τις τελευταίες τρείς εβδομάδες, εκπροσώπησε τους Σύρους πρόσφυγες, μεταξύ αυτών 44 παιδιά, καταθέτοντας 5 αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων, ενώπιον του ΕΔΔΑ, ζητώντας την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτά όλα τα αιτήματα και υπέδειξε στην Ελληνική κυβέρνηση τη μη απομάκρυνση των προσφύγων από τη χώρα και την παροχή σε αυτούς τροφής, νερού και κατάλληλης ιατρικής φροντίδας. Επίσης το ΕΔΔΑ ζήτησε πληροφορίες από την Ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, και για το εάν οι Σύροι πρόσφυγες έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου καθώς και αν έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και σε νομική συνδρομή.

Από τις 5 αυτές ομάδες, στις δύο οι πρόσφυγες περισυνελέγησαν από τις ελληνικές αρχές, σε δύο ομάδες οι Σύροι πρόσφυγες καταγγέλλουν άτυπη και αναγκαστική επαναπροώθηση στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές και η τελευταία ομάδα βρίσκεται από προχθές σε νησίδα και αποτελείται από πρόσφυγες, που είχαν επαναπροωθηθεί το προηγούμενο διάστημα και για τους οποίους έχουν ήδη χορηγηθεί ασφαλιστικά μέτρα, μαζί με μία νέα ομάδα στην οποία το Δικαστήριο χορήγησε ασφαλιστικά μέτρα χθες.

 Συγκεκριμένα:

 Στην υπόθεση K.M.I., η επικοινωνία μας με τους πρόσφυγες, με 9 παιδιά και μία γυναίκα που έχρηζε αιμοκάθαρσης και φέρεται ότι πέθανε στη νησίδα, χάθηκε στις 20/4, ενώ εκκρεμούσε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του ΕΔΔΑ. Η απάντηση των ελληνικών αρχών, σε σχετική παρέμβαση του ΕΣΠ προς αυτές, ήταν ότι δεν τους είχαν εντοπίσει. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 24/4 οι περισσότεροι εξ αυτών ξαναήλθαν στην Ελλάδα μαζί με άλλους Σύρους πρόσφυγες και βρέθηκαν και πάλι εγκλωβισμένοι σε νησίδα. Το ΕΣΠ έστειλε εκ νέου παρέμβαση στις ελληνικές αρχές με αίτημα τη διάσωση και την συμμόρφωση  προς την απόφαση του ΕΔΔΑ.

Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, τόσο στις 20/4 όσο και στις 25/4 υπέστησαν pushback από τις ελληνικές αρχές. Το δεύτερο pushback έλαβε χώρα ενώ είχε ήδη εκδοθεί η απόφαση του ΕΔΔΑ και, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, οι ελληνικές αρχές τους συνέλαβαν, τους μετέφεραν σε κλειστό χώρο στο Νέο Χειμώνιο Ορεστιάδας και λίγες ώρες αργότερα τους επαναπροώθησαν στην Τουρκία.

Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι κατά τις δύο επιχειρήσεις επαναπροώθησης, από τις ελληνικές αρχές, υπέστησαν ξεγύμνωμα και βιαιοπραγία, ακόμη και οι γυναίκες, και δύο άνδρες νοσηλεύονται με τραύματα σε νοσοκομείο της Τουρκίας. Για την γυναίκα που φέρεται ότι πέθανε στη νησίδα, πριν από το πρώτο pushback, οι πρόσφυγες περιγράφουν ότι, λόγω έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εμφάνισε οίδημα/πρήξιμο σε όλο της το σώμα και λίγο αργότερα απεβίωσε. Σύμφωνα με ενημέρωσή μας ο Προϊστάμενος Εισαγγελίας Ορεστιάδας προτίθεται να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα.

Στην υπόθεση A.D., η επικοινωνία μας με τους πρόσφυγες, που βρίσκονταν επί μέρες εγκλωβισμένοι σε νησίδα με 17 παιδιά, χάθηκε στις 14/4 και έκτοτε αγνοούνταν μέχρι χθες. Η απάντηση των ελληνικών αρχών σε παρέμβαση του ΕΣΠ ήταν ότι δεν τους έχουν εντοπίσει. Χθες, οι περισσότεροι από αυτούς, μαζί με άλλους 12 Σύρους, ξαναήλθαν στην Ελλάδα και βρίσκονται εγκλωβισμένοι και πάλι σε νησίδα στον Έβρο.

Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι στις 14/4 και ενώ εκκρεμούσε το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του ΕΔΔΑ υπέστησαν άτυπη και αναγκαστική επαναπροώθηση (pushback) από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία.  Το ΕΣΠ ενημέρωσε χθες τις ελληνικές αρχές (και το ΕΔΔΑ) για τον εκ νέου εγκλωβισμό τους σε νησίδα και ζήτησε τη διάσωσή τους και την συμμόρφωση προς την απόφαση του Δικαστηρίου. 

Σε επικοινωνία μας μαζί τους, οι πρόσφυγες καταγγέλουν ότι στις, 28-4-2022, περί τις 7:30 με 8:00 μ.μ. εμφανίσθηκαν Έλληνες με στρατιωτική περιβολή, οι οποίοι τους καλούσαν επιτακτικά να φύγουν από τη νησίδα. Μας απέστειλαν δε βίντεο, όπου εμφαίνονται στην απέναντι όχθη δύο στρατιωτικά οχήματα και επίσης φωτογραφίες των παιδιών, μεταξύ αυτών και ενός κοριτσιού με αναπνευστικό πρόβλημα που λαμβάνει οξυγόνο από συσκευή. Μας δήλωσαν, επιπλέον, ότι η ζωή ενός βρέφους 1 μηνός είναι σε κίνδυνο χωρίς πρόσβαση σε τροφή. Όσον αφορά, δε, τα υπόλοιπα παιδιά, κλαίνε συνεχώς, καθώς τους έχουν τσιμπήσει έντομα (οράτε φωτο). Επίσης, έχει ψύχος και οι δυνάμεις τους τους εγκαταλείπουν.

Την Παρασκευή 29/4/2022, το ΕΔΔΑ χορήγησε ασφαλιστικά μέτρα (υπόθεση S.S.) και για την ομάδα των 12 Σύρων προσφύγων, μεταξύ αυτών 3 παιδιά, που βρίσκονται και αυτοί εγκλωβισμένοι στην ίδια νησίδα.

Επισημαίνεται ότι οι πρόσφυγες, ακόμη από τις ομάδες που περισυνελέγησαν, καταγγέλουν ότι έχουν υποστεί και το προηγούμενο διάστημα βίαιες και αναγκαστικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές. 

Το ΕΣΠ καλεί και πάλι τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν άμεσα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πριν τεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο η υγεία των προσφύγων και πριν θρηνήσουμε νέα θύματα.

Από την αρχή του έτους το ΕΣΠ έχει αποστείλει στις ελληνικές αρχές 28 παρεμβάσεις για τουλάχιστον 350 πρόσφυγες, με πάνω από 65 παιδιά, από την Συρία, την Τουρκία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι οποίοι εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα από την περιοχή του Έβρου για να ζητήσουν διεθνή προστασία. Στις 15 από αυτές τις παρεμβάσεις οι ελληνικές αρχές απάντησαν θετικά ως προς τον εντοπισμό τους και την υπαγωγή τους στις νόμιμες διαδικασίες, ενώ στις λοιπές είτε δεν απάντησαν είτε απάντησαν ότι δεν εντοπίστηκαν. Από αυτές σε τουλάχιστον 5 περιπτώσεις, που αφορούν πρόσφυγες από την Τουρκία και την Συρία, η οργάνωσή μας πληροφορήθηκε ότι οι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν άτυπα και αναγκαστικά από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου. 

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322