Newsletter 04/2014

16.04.14
  1. Η τραγωδία στο Φαρμακονήσι και ο ρόλος του ΕΣΠ στην προστασία και περίθαλψη των επιζώντων.

Η τραγωδία της 20ης Ιανουαρίου, όταν σκάφος με Αφγανούς και Σύρους πρόσφυγες βυθίστηκε κατά τη διενέργεια επιχείρησης σκάφους του Λιμενικού κοντά στο Φαρμακονήσι, με αποτέλεσμα  τον θάνατο 11 ανθρώπων,  8 παιδιών και 3 γυναικών , έθεσε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της αντιμετώπισης του μεικτών  ροών προσώπων που προσπαθούν να έρθουν στη χώρα μας ζητώντας προστασία καθώς και των κινδύνων για τη ζωή των ανθρώπων αυτών.  Άμεση ήταν η  ανάγκη  περίθαλψης και προστασίας των επιζώντων καθώς και διαλεύκανσης της υπόθεσης, ώστε αφενός να αποδοθούν ευθύνες και αφετέρου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.

 Οι 15 επιζήσαντες, κάποιοι από τους οποίους έχασαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους κατά τη βύθιση του σκάφους, μεταφέρθηκαν στα γραφεία του ΕΣΠ αμέσως μετά την άφιξή τους στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη από τη ΚΥ του ΕΣΠ των πρώτων αναγκών τους, όπως η στέγαση, η σίτιση και η παροχή ενδυμάτων. καθώς και για την εξασφάλιση   νομικής συνδρομής και ψυχοκοινωνικής στήριξης, σε συνεργασία με άλλες ΜΚΟ.  

 

Υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την υπόθεση του ναυαγίου, με τη παροχή νομική συνδρομής στους επιζήσαντες κατά τη  κατά τη ποινική διερεύνηση της υπόθεσης σε 3 διαφορετικές ποινικές διαδικασίες, καθώς και σε σχέση με τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα. Με παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας (ΝΥ) του φορέα μας, εκδόθηκε απόφαση για το σύνολο των επιζώντων για 6μηνη αναβολή απομάκρυνσής τους από την Ελλάδα.

Στο μεταξύ ορισμένοι κατέθεσαν αίτημα ασύλου στο αρμόδιο Γραφείο Ασύλου ενώ για άλλους βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία οικογενειακής συνένωσης με μέλη της οικογενείας τους που διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. Το ΕΣΠ συνέδραμε τους επιζήσαντες και σε ότι αφορά στον εντοπισμό και την αναγνώριση των σορών των συγγενών τους: με έγγραφο της ΝΥ του ΕΣΠ κινητοποιήθηκαν οι Αρχές για την αναζήτηση του σκάφους και των σορών, ενώ συνεχίστηκε η στήριξη των συγγενών  θυμάτων, με συνεχείς παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες Αρχές, την ενημέρωσή τους σχετικά κάθε σχετική εξέλιξη (ταυτοποίηση των σορών βάσει εξέτασης DNA, διαδικασίες ταφής στη χώρα καταγωγής  και λοιπές διαδικασίες)  

 http://www.gcr.gr/index.php/el/news/press-releases-announcements/item/340

http://www.gcr.gr/index.php/el/news/press-releases-announcements/item/347

 

  2. Τραγικές εξελίξεις για το θέμα της κράτησης αλλοδαπών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα

Παράταση επ’ αόριστον της διάρκειας της διοικητικής κράτησης παράτυπων μεταναστών πέρα το 18μηνου προτείνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε σχετική γνωμοδότηση.

Με την υπ’ αριθμόν 44/2014 γνωμοδότησή του, το Νομικό Συμβούλιο τους Κράτους ανοίγει το δρόμο στην επ’ αόριστον διοικητική κράτηση παράτυπων μεταναστών ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του 18μήνου, με εφαρμογή του μέτρου της «υποχρεωτικής παραμονής σε συγκεκριμένο τόπο», όπου «συγκεκριμένος τόπος» θα θεωρείται το κέντρο κράτησης.

Δικηγόρος του ΕΣΠ συμμετείχε στις 20 Μαρτίου σε εκδήλωση του Δικτύου Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants (PICUM) που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με τίτλο “Promoting EU Action to Address Criminalization of and Violence Against Migrants in Greece”, όπου παρείχε βασικά νομικά και πρακτικά στοιχεία σε πολυμερείς συναντήσεις με διάφορους ιθύνοντες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Kατά την ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. καθώς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφοι και ερευνητές. Σε συνέχεια της παραπάνω ενημέρωσης, το ΕΣΠ σε συνεργασία με το ECRE παρενέβη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με κατάθεση σχολίων στις Γενικές Διευθύνσεις Δικαιοσύνης (DG Justice) και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG Home). – ενόψει της πρώτης αναφοράς για την ενσωμάτωση της Οδηγίας Επιστροφής στο εθνικό δίκαιο. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην αντίθεση της παραπάνω γνωμοδότησης 44/2014 του ΝΣΚ για επ’αόριστον κράτηση στο κοινοτικό δίκαιο και υπογραμμίσθηκε   ότι το εν λόγω μέτρο παραβιάζει την Οδηγία Επιστροφής.

Διαβάστε εδώ σχετική δημοσίευση στην ιστοσελίδα του ECRE: http://ecre.org/component/content/article/70-weekly-bulletin-articles/667-greek-state-legal-council-justifies-detention-pending-removal-beyond-18-month-limit-set-by-eu-return-directive.html

 

3. Καλύτερα περιστατικά που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας!

Επανένωση Αφγανού αιτούντος άσυλο με την οικογένειά του στη Γερμανία χάρη στην παρέμβαση του ΕΣΠ!

Ο FHMA, πολίτης Αφγανιστάν, βρισκόταν υπό κράτηση στο Φυλάκιο όταν δικηγόρος του ΕΣΠ ανέλαβε την περίπτωσή του παρέχοντας νομική συνδρομή για την καταγραφή του αιτήματός του στην αρμόδια υπηρεσία, για την επανένωσή του με την οικογένειά του με εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου. Το αίτημά του για επανένωση έγινε δεκτό από τη νέα Υπηρεσία Ασύλου του ΥΠΤΠ και ο εξυπηρετούμενος μετέβη στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία  επανένωσής του με την  σύζυγο και τα δυο παιδιά τους, στη Γερμανία. Στις 17 Φεβρουαρίου ο FHMA πέταξε για Γερμανία και έγινε η πρώτη περίπτωση ενήλικα κρατούμενου με επιτυχή έκβαση αιτήματος επανένωσης με την οικογένειά του.

Αναγνώριση θύματος βασανιστηρίων ως πρόσφυγα

Η UD, πολίτης Τουρκίας, θύμα βασανιστηρίων, κρατήθηκε για 12 ημέρες στο Σουφλί, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και στη συνέχεια στο Κέντρο Κράτησης στο Φυλάκιο. Επανειλημμένα ζητήθηκε από το ΕΣΠ η άρση της κράτησης λόγω των προβλημάτων υγείας που παρουσίαζε αλλά και του ότι υπήρξε θύμα βασανιστηρίων ενώ έγινε και σχετική αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη για την παρατεταμένη κράτησή της. Τελικά, κατόπιν υποστήριξης του αιτήματός της για άσυλο ενώπιον του Περιφερειακού Γραφείο Ασύλου Βορείου Έβρου, η UD έλαβε προσφυγικό καθεστώς τον περασμένο Φεβρουάριο και αφέθηκε ελεύθερη.

Απελευθέρωση ασθενούς με φυματίωση από την Ερυθραία

Εξυπηρετούμενος του ΕΣΠ από την Ερυθραία βρισκόταν κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου για 16 μήνες  χωρίς να εξετάζεται  το αίτημά του για χορήγηση διεθνούς προστασίας, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν πραγματοποιούν αναγκαστικές επιστροφές προς τη χώρα καταγωγής του και ενώ πάσχει  από φυματίωση Κατά τη διάρκεια της κράτησης του η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν διαρκώς, με αποτέλεσμα την επανειλημμένη νοσηλεία του  για μεγάλα διαστήματα στο Νοσοκομείο Σωτηρία και, στη συνέχεια, την επιστροφή του στο κρατητήριο. Οι αρμόδιες Αρχές απείχαν από την άρση της κράτησης του, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του καθώς και την υγεία των συγκρατούμενων και των αστυνομικών. Την τελευταία φορά που επέστρεψε στο ΑΤ Ζωγράφου από το νοσοκομείο, φιλικό του πρόσωπο απευθύνθηκε στο  ΕΣΠ ζητώντας τη βοήθειά μας. Η ΝΥ του ΕΣΠ κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες για την άρση της κράτησης και τελικά υπέβαλε αντιρρήσεις    κατά της κράτησής του στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Ευτυχώς οι σχετικές ενέργειες στέφθηκαν με επιτυχία και ο άνθρωπος απελευθερώθηκε.

Επανένωση θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας με συγγενή στη Γερμανία:

Μητέρα και κόρη, ενήλικα θύματα ενδοοικογενειακής βίας κατάφεραν, με ενέργειες του ΕΣΠ, να αποκοπούν από τον κακοποιητικό σύζυγο και πατέρα και να επανενωθούν με συγγενή τους  στη Γερμανία.

Από το Νοέμβριο του 2012, η Κοινωνική Υπηρεσία του ΕΣΠ είχε πλαισιώσει 2 γυναίκες από το Αφγανιστάν (μάνα και κόρη), οι οποίες κακοποιούνταν συστηματικά από τον σύζυγο και πατέρα. Η μητέρα είναι κινητικά ανάπηρη εξαιτίας πυροβολισμού που δέχθηκε στη χώρα καταγωγής, ενώ επιπλέον μεταλλικές λάμες της είχαν τοποθετηθεί  αστόχως  κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης  στο Ιράν και έπρεπε άμεσα να αφαιρεθούν.  Για διάστημα ενός έτους οι γυναίκες λάμβαναν σε σταθερή βάση συμβουλευτική υποστήριξη με στόχο την σταδιακή ενδυνάμωσή τους αλλά και την κάλυψη βασικών βιοτικών και ιατροφαρμακευτικών αναγκών τους. Παράλληλα, καθώς οι δυο γυναίκες έπρεπε να απομακρυνθούν άμεσα από τον χώρο που διέμεναν με τον σύζυγο κα πατέρα, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε  την αυτοτελή στέγαση τους σε συνεργαζόμενο ξενοδοχείο, σε μία περίοδο όπου οι ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες ήταν ελάχιστοι και ο ξενώνας της Αττικής (ΕΚΚΑ) ήταν κλειστός λόγω οικονομικών δυσχερειών, προσφέροντάς τους  κατ’ αυτόν τον τρόπο προστασία.  Οι προσπάθειες της ΚΥ οδήγησαν  στην κινητοποίηση και σταδιακή ανεξαρτητοποίηση των γυναικών αυτών: για παράδειγμα η κόρη εντάχθηκε σε μαθήματα ελληνικών, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμήθηκε η οικονομική απομόνωση που τους είχε επιβάλλει ο πατέρας/σύζυγος. Επιτεύχθηκε δε η εβδομαδιαία προσέλευσή τους στα γραφεία μας, κάτι το οποίο μέχρι τότε δεν ήταν επιθυμητό από τον «προστάτη» τους, αρχηγό της οικογένειας. Με συστηματική προσπάθεια αλλά και στοχευμένες δράσεις, οι οποίες συνετέλεσαν στην δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης με την κοινωνική λειτουργό τους στο ΕΣΠ, οι δύο γυναίκες από το Αφγανιστάν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους, να φύγουν από τα δεσμά του συζύγου και πατέρα και τελικά εντάχθηκαν, με τη διαμεσολάβηση του ΕΣΠ, σε ειδικό – προστατευμένο ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες.

Αξίζει να σημειώσουμε την ανυπαρξία εξειδικευμένων υποστηρικτών πλαισίων για αλλοδαπές κακοποιημένες γυναίκες με παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών διερμηνείας. Χρειάστηκε να παρέμβει το ΕΣΠ, παρέχοντας υπηρεσίες διερμηνείας –τόσο με αυτοπρόσωπη παρουσία διερμηνέα όσο και με τηλεφωνική παρέμβαση, ενώ δημιουργήθηκαν οι σχετικές επαφές με άλλες υπηρεσίες και φορείς για τη συνεχή και ολοκληρωμένη στήριξη των γυναικών, με διάθεση διερμηνέα ακόμη και όταν δεν υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών από το ΕΣΠ.

Μια ακόμη σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίστηκε, ήταν η οικογενειακή συνένωση των δυο γυναικών με τη μεγαλύτερη κόρη, η οποία είχε κατορθώσει να φτάσει στη Γερμανία. Οι δυσκολίες που συνάντησε το ΕΣΠ για την υποβολή του αιτήματος οικογενειακής επανένωσης των γυναικών ήταν πολλαπλές:  από τον διαχωρισμό των αιτημάτων τους από τον ενιαίο  φάκελο  της οικογενείας  στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο ειδικά για οικογένειες από χώρες όπως το Αφγανιστάν οπού δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα διαζυγίου ή όπου οι γυναίκες δεν επιθυμούν να καταγγείλουν επίσημα τον κακοποιητικό σύζυγο λόγω κοινωνικών ρόλων, μέχρι τις συνοδείες στο Αλλοδαπών, τη σύνταξη κοινωνικού ιστορικού για την υποστήριξη του χωριστού αιτήματος κλπ.

Κατόπιν επικοινωνιών και συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία Ελλάδας και Γερμανίας, το Γραφείο Δουβλίνου Ελλάδας, την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής αλλά και τις υπηρεσίες που παρείχαν προστασία στη μεγαλύτερη κόρη, καταφέραμε να επανενώσουμε την οικογένεια, παρά το γεγονός ότι όλα τα μέλη ήταν ενήλικα. Αυτή τη στιγμή, η μητέρα με τις δυο κόρες της βρίσκονται σε προστατευμένο πλαίσιο της Γερμανίας και πάλι μαζί μετά από συνολικά 2 χρόνια που έζησαν χωριστά.

Μαρτυρία εθελόντριας ΕΣΠ (Τμήμα Αρχικής Υποδοχής και Διερμηνέων)

 «Ανάμεσα στους πολλούς ανθρώπους που περνάνε από το τμήμα Υποδοχής για την καθιερωμένη συνέντευξη, ήρθε τον Ιανουάριο στα γραφεία μας ένα ανήλικο αγόρι γύρω στα 16 μαζί με έναν ενήλικο συμπατριώτη του ως συνοδό, ο οποίος θα τον βοηθούσε στη μεταξύ μας επικοινωνία. Το παιδί ήταν λιγομίλητο, συγκρατημένο και ο συνοδός του φαινόταν να μεταφράζει προσθέτοντας παραπάνω στα λεγόμενα του μικρού. Όταν ζητήθηκε από τον συνοδό του να βγει από την αίθουσα, σιγά-σιγά η γλώσσα του αγοριού λύθηκε. Ρωτήθηκε εκ νέου για τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία σιγά-σιγά άλλαξαν κι αυτά. Οι απαντήσεις του έφεραν στο φως μια άλλη πραγματικότητα: εργασιακή εκμετάλλευση από την παιδική ηλικία των 10 ετών, μετανάστευση σε διάφορες χώρες, διακινητές που εκβιάζουν, κακομεταχείριση.... κι όλα αυτά με δάκρυα».

 

4. Τα νέα της Πυξίδας!

Ιατρική εξέταση για παιδάκια:

Στις 13 Ιανουαρίου η «Πυξίδα» με την πολύτιμη συνεργασία του «Χαμόγελου του Παιδιού», οργάνωσε οφθαλμολογικό και οδοντιατρικό έλεγχο για 31 παιδιά. Τα παιδιά με τη συνοδεία των γονιών τους, υποβλήθηκαν σε έναν πρώτο έλεγχο, ενώ για όσα από αυτά κρίθηκε ότι πρέπει να επανεξεταστούν, έχουν δρομολογηθεί όλα τα απαραίτητα ραντεβού, πάντα σε συνεννόηση με τους συναδέλφους από το «Χαμόγελο του Παιδιού».Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση της προσπάθειας αυτής και ευελπιστούμε και για την ανάλογη συνέχεια, ειδικά σε μια περίοδο που οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι όλο και πιο περιορισμένες.

Μαθήματα στην «Πυξίδα»:

Μετά από την Χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα, τα μαθήματα στην «Πυξίδα» άρχισαν και πάλι! Αυτή την στιγμή υλοποιούνται 12 τμήματα ελληνικών, 2 τμήματα αγγλικών και 7 τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε 7 παιδιά δημοτικού, σε 7 παιδιά γυμνασίου και σε 1 παιδί λυκείου (μαθηματικά, φυσική, χημεία, γεωγραφία, φιλολογικά). Επίσης, κάθε Τετάρτη απόγευμα, τα παιδιά περνούν δύο ευχάριστες ώρες γεμάτες από θεατρικό παιχνίδι, ενώ την Παρασκευή το απόγευμα σειρά έχει ο χορός και η μουσική, τα κρουστά και ο ρυθμός μέσω του μουσικοχορευτικού εργαστηρίου.  Παράλληλα, οι κοινωνικοί λειτουργοί της «Πυξίδας» βοήθησαν έντεκα παιδιά να γραφτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Κατόπιν τηλεφωνικών επικοινωνιών με τις διευθύνσεις των σχολείων, καθοδήγησαν τα παιδιά και τους γονείς τους στην προσπάθεια αυτών να ενταχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στην ελληνική πραγματικότητα. Μετά την εγγραφή τους στο σχολείο, τα παιδιά εντάσσονται και σε τμήμα ελληνικών ή υποστηρικτικής διδασκαλίας στην «Πυξίδα», ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

 Η πραγματοποίηση όλων των τμημάτων θα ήταν αδύνατη χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των 29 εθελοντών μας!

Γιορτή της Πυξίδας:

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014, πραγματοποιήθηκε η γιορτή της Πυξίδας στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Κυψέλη. Από τις 5 μ.μ. έως τις 8.30μ.μ.,τα παιδιά έπαιξαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και παρακολούθησαν την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Τραγουδιστής» από τον θίασο του Ηλία Καρελλά.

Στο τέλος της γιορτής μοιράστηκαν κρουασάν, τοστ, χυμοί και 100 μερίδες φαγητού στα παιδιά και τους γονείς τους. Στην γιορτή συμμετείχαν και φιλοξενούμενοι από τον ξενώνα της ΜΚΟ «Νόστος» και από τον ξενώνα των «Γιατρών του Κόσμου».

Ευχαριστούμε τον Δήμο Αθηναίων για την δωρεάν παραχώρηση του χώρου, τις εταιρείες Hellenic Catering και Ίδρυμα Τράπεζας Τροφίμων, τον θίασο του Ηλία Καρελλά για την απολαυστική παράσταση που προσέφεραν στα παιδιά αλλά και τους εθελοντές μας που συμμετείχαν στην γιορτή για την βοήθειά τους και το κέφι τους! Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου!    

 

5.  Ολοκλήρωση του Προγράμματος Enough!

Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα “ENOUGH!/ΑΡΚΕΤΑ!” για την προώθηση της ανοχής στη διαφορετικότητα και την πρόληψη της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, το οποίο υλοποίησε το ΕΣΠ σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το ΕΣΠ ανέπτυξε  σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας που συνοδεύει τα ρατσιστικά εγκλήματα και παρείχε νομική υποστήριξη στα θύματα. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο υλοποίησης του Προγράμματος (1η Φεβρουαρίου 2013 έως1η Φεβρουαρίου 2014) εξυπηρετήθηκαν 75 θύματα ρατσιστικής βίας:  67άνδρες, 4 γυναίκες και 4 ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων δύο ασυνόδευτα,  κατεγράφησαν και έλαβαν υποστηρικτικές υπηρεσίες από τους ΓτΚ και το ΕΣΠ. Εκτός από δύο περιστατικά ethnic profiling (εθνοτικός χαρακτηρισμός[1]) όλα τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούσαν σε σωματικές επιθέσεις από ομάδες πολιτών ενάντια σε αλλοδαπούς, ενώ ο τύπος των εγκλημάτων ήταν σοβαρές σωματικές βλάβες και ληστείες.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα θύματα προέρχονταν στην πλειοψηφία από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Νιγηρία και το Ιράν, ενώ 58 από τα 75 περιστατικά συνέβησαν εντός της γεωγραφικής περιοχής του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής και η πλατεία Ομονοίας. Οι επιθέσεις πραγματοποιούνταν κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες και σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα ανέφεραν τη χρήση όπλων από τους θύτες όπως σιδερολοστών, πτυσσόμενων κλομπ, αλυσίδωνες, σιδερογροθιών, μαχαιριών, , σπασμένων  μπουκαλιών, σπρέι πιπεριού, ενώ σε λίγες περιπτώσεις αναφέρθηκε η χρήση μεγαλόσωμων σκύλων. Στις καταγραφές των περιστατικών τα περισσότερα θύματα δήλωσαν επίσης πως οι δράστες ήταν ντυμένοι με μαύρα ρούχα που έφεραν ναζιστικά σύμβολα και δήλωναν συμμετοχή σε φασιστικές ομάδες, ενώ 4 περιστατικά έλαβαν χώρα εντός αστυνομικών τμημάτων.  

Δύο από τις υποθέσεις του ENOUGH! Συσχετίστηκαν, κατόπιν υπομνήματος  του ΕΣΠ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τη δικογραφία της υπόθεσης κατά της «Χρυσής Αυγής», που βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση. Τέσσερις ακόμη υποθέσεις που αφορούν αστυνομική ρατσιστική βία διερευνώνται από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ και οι κατηγορούμενοι αναμένεται να παραπεμφθούν στο Ακροατήριο.  

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί το περιστατικό της επίθεσης κατά ανηλίκου Αφγανού, ο οποίος είχε μείνει μόνος του στην Ελλάδα. Αμέσως μετά την επίθεση, οι δικηγόροι του ΕΣΠ κινητοποίησαν, με τις παρεμβάσεις τους αλλά και με τη δημοσιοποίηση του ζητήματος σε σύμπραξη με τους ΓτΚ, τις διπλωματικές Αρχές της ευρωπαϊκής χώρας στην οποία βρίσκονταν οι γονείς του ανηλίκου, με αποτέλεσμα την άμεση απομάκρυνσή του από την Ελλάδα και την επανένωσή του με την οικογένειά του.

 Σε συνέχεια των ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν από το ΕΣΠ για την υποστήριξη των θυμάτων, έχουν φτάσει μέχρι σήμερα στο ακροατήριο 2 από  τις υποθέσεις. Με τη  παράσταση δικηγόρου του ΕΣΠ  ως πολιτική αγωγή στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών, στη πρώτη από τις περιπτώσεις αυτές καταδικάστηκαν και οι δυο δράστες της επίθεσης  για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοφορία και υποχρεώθηκαν σε καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στις παθούσες – εξυπηρετούμενες του Προγράμματος. Η δεύτερη υπόθεση  παράστασης δικηγόρου του ΕΣΠ αφορούσε υπεράσπιση Νιγηριανών αναγνωρισμένων προσφύγων στην εκδίκαση της εναντίον τους ασκηθείσας ποινικής δίωξης για απείθεια κατά αστυνομικών, αντίσταση κατά της αρχής, απλή σωματική βλάβη και έργω εξύβριση. Οι εξυπηρετούμενες αθωώθηκαν για τα τρία από τα τέσσερα αδικήματα και καταδικάστηκαν με αναστολή μόνο για αντίσταση κατά της αρχής.

18 ακόμα υποθέσεις εκκρεμούν σε διάφορα στάδια της ποινικής διαδικασίας.

Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος, το ΕΣΠ ανέλαβε  την υπόθεση της επίθεσης με πυροβολισμούς κατά των 155 συνολικά εργατών-γης που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους,στη Μανωλάδα Ηλείας τον Απρίλιο του 2013. Το ΕΣΠ παρίσταται στην υπόθεση αυτή ως πολιτική αγωγή για τους τραυματισθέντες ενώ έχει ασκήσει και συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά για τους υπόλοιπους εργάτες που δέχθηκαν επίσης επίθεση κατά το ίδιο περιστατικό.

Διαβάστε το τελευταίο Δελτίο Τύπου του ΕΣΠ σχετικά με την προστασία των θυμάτων ρατσιστικής βίας:

http://www.gcr.gr/index.php/el/news/press-releases-announcements/item/339

              

6. Διοργάνωση και συμμετοχή σε εκδηλώσεις, δίκτυα: παρουσία του ΕΣΠ και στο εξωτερικό!

 - Το ΕΣΠ διοργάνωσε ανοιχτή συζήτηση στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στις 27 Ιανουαρίου για την παρουσίαση της Έκθεσής του σχετικά με την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου στα διεθνή ύδατα, στα σύνορα και σε τρίτες χώρες. Η Έκθεση αυτή συντάχθηκε ως απόρροια της απόφασης Ηirsi Jamaa και λοιπών κατά Ιταλίας, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία διευρύνει τις υποχρεώσεις των χωρών ως προς την παροχή διεθνούς προστασίας  και εκτός των συνόρων τους.

Διαβάστε περισσότερα:

http://www.gcr.gr/index.php/el/news/press-releases-announcements/item/336

http://www.gcr.gr/index.php/el/news/press-releases-announcements/item/343

 

- Συμμετοχή σε συνέδρια στην Ελλάδα και εκτός!

Κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, εργαζόμενοι του ΕΣΠ εκπροσώπησαν τον φορέα ή συμμετείχαν σε διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια (ως εκπαιδευόμενοι ή/και εισηγητές), διεθνή συνέδρια, συναντήσεις και ημερίδες:

17-18/01: Διεθνές συνέδριο «EDAL conference 2014,reflections on the current application of the EU Asylum acquis» (Δουβλίνο, Ιρλανδία)

28/01: Συνέδριο για την καταπολέμηση του Ρατσισμού και της ξενοφοβίας «Combatting Discrimination, Violence and Intolerance based on Religion and National Origin»(Αμερικανική Πρεσβεία, Αθήνα). Στο πλαίσιο της συμμετοχής δικηγόρου του ΕΣΠ έγιναν επαφές με στελέχη Υπουργείων, Εισαγγελείς Εφετών καθώς και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

29/01: Διεθνής συνάντηση των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα Asylum Information Database - AIDA (Βρυξέλλες)

7-8/02: Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Υγεία μετακινούμενων πληθυσμών– Εντατικό σεμινάριο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής σχετικά με την υγεία προσφύγων και μεταναστών, τις μετακινήσεις πληθυσμών από εμπόλεμες ζώνες, την πρόσβαση στο σύστημα υγείας καθώς και τους μαζικούς εκτοπισμούς των πληθυσμών». Εισήγηση δικηγόρου της Ν.Υ του ΕΣΠ σχετικά με το "Νομικό πλαίσιο για τη μετανάστευση, τον ορισμό του πρόσφυγα. Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές πλαίσιο κανόνων".

17-18/02:  1η Διεθνής συνάντηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Υποστήριξη στο Άσυλο «1st EASO Εxpert meeting on trafficking in human beings and asylum», (Βαλέτα, Μάλτα).

18-19/02: Εκπαιδευτικό σεμινάριο από τη για την καταπολέμηση και την καταγραφή εγκλημάτων μίσους από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  «OSCE/ODIHRtrainsGreekcivilsocietynetworkoncombattingandreportinghatecrimes» (Αθήνα)

28/02: Ημερίδα σχετικά με την καταπολέμηση της εμπορίας παιδιών με τίτλο: «IMPACT: improving and monitoring protection systems against child trafficking».

- Δικηγόρος του ΕΣΠ συμμετείχε κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στην τηλεοπτική  εκπομπή Στον Ενικό που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου της 17ης Φεβρουαρίου, με καλεσμένο τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια.

- Συμμετοχή του ΕΣΠ στην εκστρατεία που συντονίζει το ECREγια του Σύρους πρόσφυγες με τίτλο: Φωνές απ’ όλη την Ευρώπη ενωθείτε για τους πρόσφυγες της Συρίας! Tο European Council on Refugees and Exiles (ECRE), το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και άλλες 100 ακόμη οργανώσεις από 34 χώρες ξεκινάνε σήμερα την εκστρατεία «Ευρώπη Δράσε Τώρα» (www.helpsyriasrefugees.eu), καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να προστατεύσουν του πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο στη Συρία.

Διαβάστε λεπτομέρειες και ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να λάβετε μέρος στην ιστοσελίδα μας http://www.gcr.gr/index.php/el/news/press-releases-announcements/item/351

  [1] Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό που χρησιμοποιείται από την Ε.Ε., η έκφραση  «εθνοτικός χαρακτηρισμός» αναφέρεται στο πρόβλημα διαμόρφωσης μιας γενικής εικόνας ενός προσώπου, ιδίως βάσει της φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών ενεργειών, της εφαρμογής του νόμου, του ελέγχου της μετανάστευσης, των τελωνειακών υπηρεσιών και των ελέγχων στα σύνορα μιας χώρας.

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322