Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες μαζί με το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου του Ιδρύματος Τσάτσου και το Παρατηρητήριο Συνταγματικών & Θεσμικών Εξελίξεων Syntagma Watch σας προσκαλούν στην ανοιχτή εκδήλωση με θέμα:
 
“Το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο: Βήμα μπροστά ή οπισθοδρόμηση;”
 
? Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου
⏲ 18.00 - 20.00
? ΔΣΑ (Ακαδημίας 60)
?  Ομιλητές:
- Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες
- Μίνως Μουζουράκης, Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος, Refugee Support Aegean - Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο
- Εμμανουέλα Τσαπούλη, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
- Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια, Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF)
 
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Συντονίζει ο Απόστολος Φωτιάδης, Δημοσιογράφος
ℹ Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και ζωντανά μέσω live streaming
 
Δείτε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου και την Πρόσκληση

 

Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Συνέντευξη Τύπου - Παρουσίαση της έκθεσης «Πείνα στην Ευρώπη: Μια ανάλυση της επισιτιστικής ανασφάλειας που βιώνουν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες και άνθρωποι «χωρίς χαρτιά» στην Ελλάδα».

 

Η INTERSOS HELLAS, η ΗΙΑS Ελλάδος και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στη Συνέντευξη Τύπου - Παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο «Πείνα στην Ευρώπη: Μια ανάλυση της επισιτιστικής ανασφάλειας που βιώνουν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες και άνθρωποι «χωρίς χαρτιά» στην Ελλάδα», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023 και ώρα 12.30, στην οδό  Πατησίων 81 (1ος όροφος, αίθουσα του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών).

 

Η έκθεση παρουσιάζει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την επισιτιστική ασφάλεια όπως προκύπτουν από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διαρκεια της υλοποίησης της δράσης «Φαγητό για Όλους». Στόχος της δράσης είναι να καλυφθεί η πρωταρχική ανάγκη των πιο ευάλωτων ομάδων των μεταναστών και προσφύγων που διαβιούν στην Αθήνα και να εξασφαλιστεί η διατροφική  ασφάλειά  τους.  Aποτελεί  μέρος  του προγράμματος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και της INTERSOS HELLAS «Μια κοινοτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην ενδοχώρα», που υποστηρίζεται από το Stichting Vluchteling – SV (Ολλανδικό Ίδρυμα Προσφύγων).

 

Τα ζητήματα που θίγει η έκθεση θα παρουσιάσουν οι:

 

  • κα Άντλα Σασάτη, Διευθύντρια, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών – GFM
  • Δρ. Απόστολος Βεϊζης, Εκτελεστικός Διευθυντής, INTERSOS HELLAS
  • κ. Βασίλης Κερασιώτης, Γενικός Διευθυντής, ΗΙAS Ελλάδος
  • κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Γενικός Διευθυντής, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

 

Τη Συνέντευξη Τύπου θα συντονίσει η δημοσιογράφος κα Μαρία Κουζινοπούλου, Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).Για περισσότερες πληροφορίες:

Κώστας Βλαχόπουλος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΕΣΠ - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 14:32

Θέλω να πετάξω

 

Αν μπορούσα να πετάξω, θα πετούσα πάνω από τα σύννεφα για να δω τη βροχή από εκεί και θα πετούσα πάνω από τον ωκεανό.

Αυτό που βρήκα στη θεατρική ομάδα ήταν ότι μπορούσαμε να παίξουμε

διαφορετικούς ρόλους για κάθε ιστορία που διαλέγαμε. Μπορούσαμε να παίξουμε ρόλους

λυπημένους, χαρούμενους, ζορισμένους, κλπ, να απολαύσουμε κάθε στιγμή, αλλά και να

βρούμε νέους φίλους. Ήταν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία

Omid

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) δημοσιεύει ένα πρωτότυπο λεύκωμα με υλικό από το θεατρικό εργαστήρι “I want to fly” που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την InArt12 στην Ασφαλή Ζώνη Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας του Ελαιώνα ακριβώς πριν ένα χρόνο.

Στο λεύκωμα οι συμμετέχοντες στο θεατρικό εργαστήρι έγραψαν στη γλώσσα τους (και μεταφράστηκαν στα ελληνικά και στα αγγλικά) για να περιγράψουν τα όνειρα και τις επιθυμίες που μέσα από τη θεατρική ομάδα μπόρεσαν να εκφράσουν.

 

Διαδικτυακή Στρογγυλή Τράπεζα:

«Παιδιά-πρόσφυγες εκτός σχολείου:

Η σχολική κοινότητα αναζητά λύσεις»

Με συμμετοχή που ξεπέρασε τα 400 άτομα από όλη την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 20 Απριλίου η διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα «Παιδιά-πρόσφυγες εκτός σχολείου: Η σχολική κοινότητα αναζητά λύσεις» που οργάνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) με τη συνεργασία των οργανώσεων της Kοινωνίας των πολιτών: ΆΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Changemakers Lab, DRC Greece, PRAKSIS, SolidarityNow, Terre des hommes Hellas και την υποστήριξη της Save the Children.

Ανοιχτή συνάντηση της Επιτροπής για την Έμφυλη Διάσταση του Προσφυγικού του ACCMR


 

Τα μέλη της Επιτροπής για την Έμφυλη Διάσταση του Προσφυγικού του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σας καλούν την Τετάρτη 10 Μαρτίου και ώρα 12:00 με 14:15 να γνωρίσετε το αντικείμενο της ομάδας εργασίας και να συμμετάσχετε σε μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης βίας και των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών προσφυγισσών και μεταναστριών.

Το «ελληνικό #metoo» που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει φέρει στην επιφάνεια φαινόμενα έμφυλων διακρίσεων, καταδεικνύοντας ότι η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους και όλες! Οι προσφύγισσες και οι μετανάστριες αποτελούν μια ομάδα που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό βαθμό ευαλωτότητας σε στάσεις βίας και διακρίσεις και η φωνή τους είναι δύσκολο να ακουστεί λόγω πολλαπλών αποκλεισμών.  

Μέσα από την πολύτιμη εμπειρία 10 φορέων που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας του ACCMR, η οποία εντοπίζει ανάγκες και προτείνει λύσεις αναφορικά με τις έμφυλες διαστάσεις του προσφυγικού, θα αναδειχθούν οι μορφές βίας και διακρίσεων στις οποίες είναι εκτεθειμένη μία γυναίκα σε ολόκληρη τη διαδρομή της προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής: από τη χώρα αφετηρίας της έως και τη χώρα υποδοχής, στην οποία καλείται να ενταχθεί. Επίσης, θα παρουσιαστούν διαθέσιμες υπηρεσίες και καλές πρακτικές και θα καταγραφούν βασικές προκλήσεις με στόχο την προώθηση θεσμικών βελτιώσεων.

Θα γίνουν σύντομες παρουσιάσεις και στη συνέχεια θα δοθεί χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση. Συνημμένη θα βρείτε την ατζέντα της συνάντησης. 

Παρακαλούμε εγγραφείτε μέχρι τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/301NpSs

Αφού επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας, θα λάβετε τον σύνδεσμο της συνάντησης

 
 

Mε τη συμμετοχή περισσότερων από 60 Διοικητικών Δικαστών και 10 Δικηγόρων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου το 2ο μέρος των οnline σεμιναρίων για τις διαδικασίες ασύλου και την κράτηση πολιτών τρίτων χωρών που συνδιοργανώθηκαν, στο πλαίσιο του προγράμματος FAIR Plus, από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τη Διεθνή Επιτροπή Νομικών [ΙCJ] International Commission of Jurists, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής (European Commission Directorate-General Justice And Consumers (Grant Agreement 807041 — ICJ-EI) .

Η συμμετοχή του ΕΣΠ στο πρόγραμμα FAIR Plus, έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2018 και έχει σκοπό την κατάρτιση δικαστών, δικηγόρων και άλλων νομικών σχετικά με το διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο για τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών και την αποτελεσματική και συνεπή δικαστική εφαρμογή του.

 

Από τον Ιανουάριο του 2020, το Διαπολιτισμικό Κέντρο ΠΥΞΙΔΑ* έχει τη χαρά να συνεργάζεται με τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα TESOL του Deree – the American College of Greece, School of Graduate and Professional Education ,με σκοπό την παροχή μαθημάτων αγγλικής γλώσσας στους/ις εξυπηρετούμενούς/ες μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίζεται σε πρόγραμμα σπουδών (syllabus) που συντάχτηκε με γνώμονα ειδικά τις ανάγκες του πληθυσμού της ΠΥΞΙΔΑΣ από τους υπεύθυνους καθηγητές TESOL του Deree και εντάσσει στο πλαίσιό του την εθελοντική προσφορά και την πρακτική άσκηση φοιτητών. Οι μαθητές κατατάσσονται σε τμήματα ύστερα από διαδικασία αξιολόγησης που διενεργείται από το προσωπικό του Deree. 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 17/12/2019, η ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, για τον εορτασμό των 30 ετών του φορέα, με τίτλο: " 30 χρόνια Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Προκλήσεις διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη σήμερα".
Τα πάνελ της ημερίδας κάλυψαν μια διευρυμένη θεματολογία, από τις πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου όπως χαράσσονται και εφαρμόζονται -τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη- και τις προκλήσεις που αναδύονται στο πεδίο με τα πρόσφατα δεδομένα, έως την σκληρή πραγματικότητα των συνθηκών υποδοχής που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι στις χώρες που φτάνουν, αλλά και τις κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις του προσφυγικού, όπως καταδεικνύονται στο δημόσιο διάλογο, που τόσο συχνά στιγματίζεται από την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, πανευρωπαϊκά.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ομιλητές και τις ομιλήτριες που συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της ημερίδας, με τις καίριες και διαυγείς τους τοποθετήσεις, καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους που παρακολούθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους μια εκδήλωση-ορόσημο για την πορεία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Στις 16 Μαΐου 2019, το ΕΣΠ συμμετείχε από κοινού με άλλες οργανώσεις σε στρογγυλή τράπεζα, που διοργανώθηκε στο Γραφείο της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με θέμα «Παιδική Προστασία & Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτήσεις για μετακινούμενους πληθυσμούς στην Ελλάδα: Απολογισμός και προοπτικές για το μέλλον. Στην ημερίδα, στην οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι χρόνιες ανεπάρκειες των συστημάτων υποδοχής, ασύλου και παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, συμμετείχαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι ελληνικών αρχών και ευρωπαϊκών θεσμών, διεθνών οργανισμών, καθώς εθνικών και διεθνών φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.

 

Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, καθώς και οι κοινές προτάσεις για την ενίσχυση της παιδικής προστασίας στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα εδώ

Δηλώστε τη συμμετοχή σας στα απίθανα εργαστήρια μας για όλα τα παιδιά, που θα γίνονται από τις 18 έως τις 27 Ιουνίου, στο Διαπολιτισμικό Κέντρο ΠΥΞΙΔΑ, του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Σολωμού 20, στον 4 όροφο. Δήλωση συμμετοχών από 13 έως 18 Ιουνίου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ! 

Δείτε τι περιλαμβάνει το αναλυτικό πρόγραμμα του Summer Camp.

Σελίδα 1 από 8
 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322