Απολογισμός Συνεδρίου: Διοικητική Κράτηση Αλλοδαπών: Διεθνής νομοθεσία και εθνικές πρακτικές

16.09.14

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Ε.Σ.Π.), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 25 χρόνων δράσης του στο χώρο του ασύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, οργάνωσε, σε συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή Νομικών, διεθνές συνέδριο στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2014 για την «Διοικητική Κράτηση των Αλλοδαπών - Διεθνής νομοθεσία και εθνικές πρακτικές» στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

 

Το συνέδριο ασχολήθηκε με καυτό θέμα της διοικητικής κράτησης αλλοδαπών, ζήτημα που έχει αποκτήσει εκτεταμένες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Παρουσίασε στο ενδιαφερόμενο κοινό (δικηγόρους, διοικητικούς δικαστές και ΜΚΟ) τις τελευταίες νομολογιακές και νομοθετικές εξελίξεις για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς. Το συνέδριο ανέλυσε επίσης την υφιστάμενη πρακτική στην Ελλάδα, αποσκοπώντας στο να βελτιώσει την κατάσταση στη χώρα μας για τους αλλοδαπούς που βρίσκονται ή κινδυνεύουν να τεθούν υπό διοικητική κράτηση αλλά και για την Πολιτεία. Στο συνέδριο έλαβαν το λόγο, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασύλου, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Οργανισμού για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (F.R.A.) της Ε.Ε.  και νομικοί εισηγητές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η πρόεδρος του Ε.Σ.Π. Λ. Αργυροπούλου τόνισε στην εισαγωγή της ότι «η κράτηση αλλοδαπών από έκτακτο μέτρο χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ως το κύριο μέσο αποτροπής της μετανάστευσης» ενώ υπογράμμισε τη ζημία που υφίσταται η Ελλάδα από τις συχνές καταδίκες της χώρας μας στα διεθνή δικαστήρια.

Το Ε.Σ.Π. είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται από το 1989 στο χώρο του ασύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων στην Ελλάδα. Είναι Σωματείο αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό και έχει Συμβουλευτική Ιδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC) από το 2001.

Μετά τη λήξη του Συνεδρίου, θα αναρτηθεί σύνοψη των συζητήσεων. 

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322