Το ΕΣΠ στο Χειμερινό Νομικό Σχολείο της ELSA στην Κομοτηνή

29.12.18

Tο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες  (ΕΣΠ) συμμετείχε στο Χειμερινό Νομικό Σχολείο που διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά η ELSA (European Law Students Association) Komotini, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης Διεθνών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων "Κρατερός Ιωάννου" της Νομικής Δ. Π. Θ. με θέμα: «Προσφυγικό Δίκαιο και Δίκαιο Μετανάστευσης». Το φετινό χειμερινό σχολείο πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, από τις 9 έως τις 16 Δεκεμβρίου, φιλοξενώντας περισσότερους από 40 φοιτητές και φοιτήτριες, ασκούμενους και νέους νομικούς από όλο το κόσμο, υπό την αιγίδα πολλών θεσμικών φορέων, μεταξύ των οποίων και του ΕΣΠ.

Οι δικηγόροι του ΕΣΠ που συμμετείχαν παρουσίασαν στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μια σειρά από σημαντικά ζητήματα του προσφυγικού δικαίου, όπως την αρχή της μη επαναπροώθησης και το ζήτημα της διοικητικής κράτησης, αλλά και θέματα σχετικά με την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Πιο συγκεκριμένα, ο δικηγόρος του ΕΣΠ, Δημήτρης Κόρος, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την κράτηση υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο διαδικασιών επιστροφής και ασύλου, σε ζητήματα δικαστικού ελέγχου της διοικητικής κράτησης αλλά και στο ζήτημα των εναλλακτικών μέτρων, από τη σκοπιά κυρίως του ενωσιακού δικαίου και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δικηγόρος Αγάπη Χουζουράκη έκανε στο κοινό του Χειμερινού Σχολείου εισήγηση με θέμα "Προστασία Ασυνόδευτων Ανηλίκων" με ειδικότερες θεματικές: α) διεθνή νομικά εργαλεία και βασικές αρχές για την παιδική προστασία β) παιδιά σε πλαίσιο μετακίνησης: θέματα διαπίστωσης της ανηλικότητας και αξιολόγησης του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, καθώς και γ) βασικές κατευθύνσεις για μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί.

Ευχαριστούμε θερμά την ELSA Komotini για την πρόσκληση που μας απηύθυνε να συμμετέχουμε στο φετινό Χειμερινό Νομικό Σχολείο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε σύνθετα και σημαντικά ζητήματα σχετικά με την προσφυγική προστασία σε φοιτητές και φοιτήτριες από όλο τον κόσμο κι ευχόμαστε στους διοργανωτές κάθε επιτυχία σε ακόμα περισσότερες παρόμοιες πρωτοβουλίες!

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα