Ενημερωτικό Δελτίο του ΕΣΠ & της Oxfam_ Ιούνιος 2021

17.06.21

Επίμονες και συστηματικές οι αναφορές για επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα

 

Από το 2017, έχει σημειωθεί αύξηση των αναφερόμενων επαναπροωθήσεων, οι οποίες κυμαίνονται από εκατοντάδες έως χιλιάδες. Παρά την αυξημένη διεθνή πίεση και κατακραυγή, οι αναφορές περί επαναπροωθήσεων συνεχίζουν συστηματικά, ενώ όσοι μιλούν για αυτές τίθενται στο στόχαστρο. Το τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της Oxfam περιλαμβάνει μια μαρτυρία επαναπροώθησης.

Η K, μια νεαρή πρόσφυγας, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της λόγω φόβου δίωξης και κακομεταχείρισης για τις πολιτικές τις πεποιθήσεις. Όπως αναφέρει: «Αναγκαστήκαμε να φύγουμε για μην μας φυλακίσουν [άδικα] και για να μην υποστούμε βασανιστήρια. Δεν ήθελα να περάσω τη νιότη μου στη φυλακή επειδή καταδικάστηκα αδίκως.»

Παρά το ότι είχε αιτηθεί άσυλο, η Κ. αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές τη συνέλαβαν και την έβαλαν σε κράτηση, μαζί με άλλους ανθρώπους που είχαν φτάσει στην Ελλάδα, σε ένα παλιό κτίριο. Εκεί παρέμεινε για σχεδόν μια μέρα, μέσα στο κρύο, χωρίς φαγητό ή νερό, χωρίς «τίποτα». Περιμένοντας, συνειδητοποίησε ότι θα την έστελναν πίσω [στην Τουρκία]. Σχολίασε πόσο οργανωμένη και συστηματική φαινόταν η πρακτική: «Δεν είναι η πρώτη φορά. Το κάνουν [με] πολύ οργανωμένο [τρόπο].»

Αυτή η μαρτυρία είναι ένα παράδειγμα της αναφερόμενης, συστηματικής προσέγγισης των ελληνικών αρχών σε σχέση με τις επαναπροωθήσεις, η οποία επαναλαμβάνεται σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της Κ. Μάλιστα σε πρόσφατη έκθεση, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας, ο Συνήγορος του Πολίτη επιβεβαίωσε τα «σταθερά επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά» των αναφερόμενων παράνομων επαναπροωθήσεων στα σύνορα της Ελλάδας. Ωστόσο, αποτελεσματικές έρευνες, ακόμη και για περιπτώσεις όπου τα άτομα φέρεται να είχαν επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές, πριν επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, δεν έχουν ακόμη γίνει.

Η K. ανέφερε πως οι ελληνικές αρχές την έβαλαν σε μια βάρκα και τη μετέφεραν στην Τουρκία, μαζί με ακόμη 150 άτομα, από χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, όπου και τους άφησαν να περισυλλέγουν από τις Τουρκικές αρχές.

Ο Βασίλης Παπαστεργίου, Νομικός εμπειρογνώμων του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες αναφέρει:

«Πρόσφατες αναφορές από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς φωτίζουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε από το έργο μας στην Ελλάδα. Αυτές οι εκθέσεις είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες, αλλά δείχνουν επίσης την ανάγκη για μια ανεξάρτητη αρχή, που θα μπορεί να εποπτεύει και διερευνά την κατάσταση σε καθημερινή βάση.»

Ο Raphael Shilhav, Ειδικός της Oxfam επί της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, αναφέρει:

«Παρά την αυξανόμενη εθνική και διεθνή πίεση, η Ελλάδα συνεχίζει τις δραστηριότητές της σε σχέση με τις επαναπροωθήσεις, ενώ η ΕΕ παραμένει αδρανής. Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη της διαθέτουν μηχανισμούς, επιφορτισμένους με τη διερεύνηση των επαναπροωθήσεων. Αυτοί οι μηχανισμοί πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, καλά χρηματοδοτημένοι και εξουσιοδοτημένοι από το νόμο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης λογοδοσία για παραβιάσεις δικαιωμάτων.»

Διαβάστε όλο το Ενημερωτικό Δελτίο Ιουνίου εδώ

 

Για πληροφορίες σχετικά με το ενημερωτικό σημείωμα του ΕΣΠ και της OXFAM:

Ήρα Παπαδοπούλου | Αθήνα | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. |+30 210 3800990 (ext. 102) 

Jade Tenwick | Βρυξέλλες | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | +32 473 56 22 60  

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα