Συμμετοχή του Προέδρου ΔΣ του ΕΣΠ Βασίλειου Παπαδόπουλου στη Διαδικτυακή εκδήλωση του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με θέμα "Η ένταξη των προσφύγων στην Ελλάδα" (11/5/21)

16.06.21

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία με βάση δεδομένα της UNHCR και του IOM σχετικά με το ποσοστό των αιτούντων άσυλο και των αναγνωρισμένων προσφύγων που διαμένουν σε διαμερίσματα, και εκείνους που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ή να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό.

Επίσης, αναφέρθηκε στην περίοδο 2016-2021 κατά την οποία αναγνωρίστηκαν 87.551 πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και δόθηκαν 537.892 άδειες διαμονής μεταναστών και στο συνολικό ποσοστό αναγνώρισης διεθνούς προστασίας που κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ανέρχεται στο 66,40%.

Ο κύριος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ακόμα στην παρουσίασή του τις δυσκολίες στην εφαρμογή της οικογενειακής επανένωσης, την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής στέγασης και έλλειψη πρόσβασης σε επιδότηση ενοικίου, το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την έλλειψη εξειδικευμένων προγραμμάτων για την υποβοήθηση της πρόσβασης των προσφύγων στην απασχόληση. Επιπλέον, τα προβλήματα στην πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων και την έλλειψη προγραμμάτων γλωσσομάθειας για το γενικότερο προσφυγικό πληθυσμό. Τέλος, αναφέρθηκε στα πρόσφατα προβλήματα στην πολιτογράφηση αλλά και τη μείωση του ποσού της σύνταξης και των επιδομάτων κοινωνικής προστασίας λόγω μη συμπλήρωσης μακρόχρονης διαμονής των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα.

Media

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322