ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ ΝΕΑ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

Το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα θεωρείται το πλέον δυσλειτουργικό της Ευρώπης. Η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου είναι –τουλάχιστον- περιορισμένη, με αποτέλεσμα άνθρωποι που δικαιούνται διεθνή προστασία, να μην καταφέρνουν να υποβάλουν το αίτημά τους και να παραμένουν επί μήνες στο περιθώριο αλλά και να κινδυνεύουν. Ανάμεσα στους πολλούς κινδύνους συγκαταλέγεται η σύλληψη και κράτηση υπό άθλιες συνθήκες αλλά ακόμη και η απέλαση. Την ίδια στιγμή, ακόμη και όσοι τελικά καταφέρνουν να ζητήσουν άσυλο, παραμένουν μετέωροι και το αίτημά τους σε εκκρεμότητα περιμένοντας επί χρόνια την τελική απόφαση των ελληνικών αρχών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ),  συμμετέχει ενεργά στην Παγκόσμια Εκστρατεία για τον τερματισμό της κράτησης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο παιδιών, στο πλευρό της διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) International Detention Coalition/IDC (Συμμαχία κατά της κράτησης). Η παγκόσμια εκστρατεία κατά της κράτησης ανηλίκων ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2011, με την πρωτοβουλία της IDC και τη συνυπογραφή από το ΕΣΠ και άλλες 21 ΜΚΟ και φορείς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιστολής απευθυνόμενης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κάθε Κράτους-Μέλους των Ηνωμένων Εθνών, εν όψει της 60ής επετείου της Σύμβασης του 1951 για την Προστασία των Προσφύγων. Επιπλέον, στις 21 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού το ΕΣΠ συνέβαλε στην προώθηση της εκστρατείας υλοποιώντας διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης και διαμαρτυρίας κατά της κράτησης ανηλίκων στη χώρα μας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών

"Χτες, στο σχολείο μας, ήρθαν κάτι δικηγόροι και κοινωνικοί λειτουργοί. Στην αρχή ανησύχησα λιγάκι. Σκέφτηκα για να έρχονται δικηγόροι στα καλά καθούμενα δεν είναι για καλό. Γιατί και ο θείος μου ο Γιάννης, από τότε που τον χώρισε η θεία Ελπινίκη και του πήρε όλη την περιουσία στα δικαστήρια, λέει: 'Άλκη, μην μπλέξεις με γυναίκες και δικηγόρους'. Όμως αυτοί οι δικηγόροι ήρθαν από το ΕΣΠ και ήρθαν για καλό σκοπό, για να μας πουν για τους πρόσφυγες..."

(απόσπασμα από το βιβλίο: "Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές"*)

Εσείς στο σχολείο σας, γνωρίζετε τους πρόσφυγες;

Sample image

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής ΒίαςEuropean Council on Refugees and ExilesEuropean Network on StatelessnessSeperated Children in Europe ProgrammeEuro-Mediterranean Human Rights Network