ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ Σύντομη ενημέρωση από Ειδομένη (9/3/2016)

Σύντομη ενημέρωση από Ειδομένη (9/3/2016)

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Από την Δευτέρα κανένας δεν πέρασε τα σύνορα. Στο transit site ο πληθυσμός ξεπερνά τα 10.000 άτομα, ενώ άλλα περίπου 1.000 βρίσκονται στο ΣΕΑ Πολυκάστρου.

Καθημερινά οι εντάσεις δεν λείπουν αλλά όλες εκτυλίσσονται ανώδυνα. Όπως και οι διαμαρτυρίες του κόσμου ενάντια στο κλείσιμο των συνόρων. Ορισμένα παιδιά μάζεψαν τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης και συμβολικά τα άφησαν στα συρματοπλέγματα του φράχτη.

Η βροχή έχει κάνει πολύ δύσκολη την ζωή στην περιοχή. Κάποιοι έχουν ήδη ζητήσει να γυρίσουν προς τις πόλεις. Δεν ελπίζουν πια στο άνοιγμα των συνόρων.

Από την προηγούμενη εβδομάδα αποκλείονται από τη διέλευση και όσοι έχουν βίζα από την Τουρκία με την αιτιολογία ότι είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Από την Κυριακή 6 Μαρτίου άρχισε να διερευνάται από τις αρχές της ΠΓΔΜ, η πόλη καταγωγής των προσώπων που προέρχονται από Συρία και Ιράκ. Κάποια στιγμή μας έγινε γνωστό ότι είχε δημιουργηθεί λίστα με τις ασφαλείς πόλεις των δύο χωρών.

Χθες ανακοινώθηκε ότι η Σλοβενία, Κροατία και Σερβία έχουν κλείσει τα σύνορα τους προς όλα τα πρόσωπα που δεν έχουν άδεια εισόδου.[1] Αρκετός κόσμος έχει εγκλωβιστεί και στο Tabanovce μετά τα νέα μέτρα που έχουν οριστεί για το πέρασμα στη Βαλκανική χερσόνησο.[2]

Το κλείσιμο των συνόρων θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στην ελληνική πλευρά.

“Θέλω τα παιδιά μου να είναι σε καλύτερη κατάσταση, αυτή δεν είναι ούτε για τα ζώα. Εσύ θα άφηνες το σκυλί σου να ζει στη λάσπη, στο κρύο, χωρίς φαγητό ... Δεν είναι ζωή,  ήρθαμε για να ζήσουμε και να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας ...”.

Sample image

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής ΒίαςEuropean Council on Refugees and ExilesEuropean Network on StatelessnessSeperated Children in Europe ProgrammeEuro-Mediterranean Human Rights Network