ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ Σύντομη ενημέρωση από Ειδομένη (2/3/2016 - 1/3/2016)

Σύντομη ενημέρωση από Ειδομένη (2/3/2016 - 1/3/2016)

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έντονη ενώ μικρές διαμαρτυρίες οργανώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο κόσμος που είναι στο transit site και στη γύρω από αυτό περιοχή υπολογίζεται περίπου στα 10.000 άτομα ενώ συνεχίζουν να φτάνουν λεωφορεία και ταξί μεταφέροντας κόσμο.

Από τις 00:30 έως τις 4:30 σε εβδομήντα μόνο άτομα επιτράπηκε η διέλευση στα σύνορα. Για να επιτραπεί σε κάποιον να περάσει στην ΠΓΔΜ απαιτείται να δείξει το ελληνικό υπηρεσιακό σημείωμα καθώς και την ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Σε περίπτωση που υπάρχει βίζα για Τουρκία δεν του επιτρέπεται η είσοδος. Το ίδιο συμβαίνει κι αν υπάρχει και ένα ακόμη γράμμα ή νούμερο διαφορετικό στα έγγραφα.

Συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί ότι στο υπηρεσιακό σημείωμα πολλών εξ αυτών αναγράφεται ως ημερομηνία γέννησής τους η 1η Ιανουαρίου (01/01) ενώ στο διαβατήριό τους η κανονική. Περιμένουν στην περιοχή επί μία εβδομάδα και ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να περάσουν. Ανήλικοι ασυνόδευτοι δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα. Βάση αναφορών της MYLA (Macedonian Young Lawyers Association) στο νέο τύπου έγγραφο που εισήχθη στην ΠΓΔΜ, επιτρέπεται η διέλευση μόνο για τα παιδιά των οικογενειών και όχι για τα ανίψια.

Να σημειωθεί ότι τα άτομα που βρίσκονταν εγκλωβισμένα ανάμεσα στους δύο φράχτες μεταφέρθηκαν ξημερώματα Τετάρτης προς τον καταυλισμό της Γευγελής. Η επιχείρηση δε,  μεταφοράς τους έγινε από στρατιωτικά οχήματα της ΠΓΔΜ.

Τρίτη 1η Μαρτίου 2016

Η νύχτα βρίσκει περίπου 8.000 άτομα στο transit site ενώ το επόμενο πρωινό υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους έφτασε περίπου στα 10.000. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες σε σκηνές και κουβέρτες. Η βροχή καταστρέφει πολλές από τις σκηνές δοκιμάζοντας ακόμη περισσότερο τις αντοχές των ανθρώπων. Πολλές οικογένειες ξυπνούν μέσα στη νύχτα για να διώξουν τα νερά και να φροντίσουν τα παιδιά τους.

Σκηνές έχουν στηθεί σε όλη τη γύρω περιοχή του transit site ακόμα και στα σύνορα κοντά στο φράχτη, όπου ήδη από το Σάββατο κάποιες ομάδες αναμένουν την διέλευση τους. Ανάμεσά τους πολλές από τις ευάλωτες περιπτώσεις στις οποίες είχε δοθεί προτεραιότητα, βρίσκονται εδώ από το Σάββατο…

Ο φράχτης του συνόρου στο σημείο της πόρτας είναι διπλός κι εκεί είναι εγκλωβισμένα πάνω από πενήντα άτομα μεταξύ αυτών οικογένειες με παιδιά από διάφορες χώρες. Τα άτομα αυτά παρέμειναν από χθες το βράδυ στο σημείο εκτεθειμένοι στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Η μοναδική τους προστασία από τη βροχή ήταν ένα πλαστικό με το οποίο είχαν κουκουλωθεί. Πληροφορίες που συλλέξαμε από τις αστυνομικές αρχές αναφέρουν ότι ενώ τα πρόσωπα αυτά θα επιστρέφονταν από την ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, όπως γινόταν τόσο καιρό με τις άτυπες προωθήσεις προσώπων προς την Ελλάδα, σε αυτήν την περίπτωση θα ακολουθούνταν η τυπική διαδικασία της επανεισδοχής. Πιθανώς για λόγους πίεσης οι αρχές της ΠΓΔΜ κρατούσαν τα άτομα αυτά στο ενδιάμεσο του φράχτη και σε κοινή θέα. Είναι άτομα από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Το σημαντικότερο ζήτημα που ανακύπτει αυτή τη στιγμή είναι η ενημέρωση του κόσμου για τις εναλλακτικές που έχει από τη στιγμή που έχει περιοριστεί κατά πολύ  η διέλευσή τους.

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν τα κέντρα μετεγκατάστασης, όπως ονομάζονται, στα Διαβατά από τις 24/02, στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα Κιλκίς από τις 28/02. Συνολικά στα τρία κέντρα μετεγκατάστασης φαίνεται να μένουν πάνω από 6.000 άτομα.

Σήμερα έως τα μεσάνυχτα δεν έχει περάσει κανένας τα σύνορα.

Ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα που εξακολουθεί να εγείρει ανησυχίες είναι αυτό των ασυνόδευτων ανηλίκων που έχουν καταγραφεί ως ενήλικες, ενώ άτομα που ανήκουν και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες όπως άτομα με αναπηρία καθώς και γυναίκες σε εγκυμοσύνη, εκτίθενται σε κινδύνους.

Ξημερώματα 1ης Μαρτίου έχει ξεκινήσει δυνατή βροχή, οικογένειες βγαίνουν από τις σκηνές τους επειδή έχουν γεμίσει νερό «Είναι ζωή αυτή;  Επτά μέρες εδώ και δε μπορούμε να ηρεμήσουμε. Ξυπνήσαμε τα παιδιά μέσα στα νερά. Δε μπορώ να ζήσω έτσι…».  Ένας πατέρας κοιμάται αγκαλιά με το ανήλικο παιδί του εκτός σκηνής κάτω από τρεις κουβέρτες μόλις όμως έπιασε η βροχή προσπάθησαν να βρουν χώρο για να προστατευθούν «είναι αδύνατο να βρούμε χώρο και εμείς απλά περιμένουμε να περάσουμε το σύνορο χωρίς σκηνή χωρίς τίποτα μόνο με αυτές τις κουβέρτες».

Μια κυρία από τη Συρία κάθεται δίπλα στο φράχτη και κοιτά τους εγκλωβισμένους ανάμεσα από τα σύρματα «δεν έχουν φάει τίποτα. Κοίτα πως είναι… δεν μπορώ να το πιστέψω πώς συμπεριφέρονται έτσι τους ανθρώπους. Θέλω να τους σώσω, φωνάζω αλλά δε με ακούει κανείς». Και συνέχισε να προσπαθεί να τους δίνει κουράγιο…

«Θέλουν να μας εξοντώσουν! Μας έδιωξαν από τη χώρα μας και τώρα μας συμπεριφέρονται με το χειρότερο τρόπο. Πια είναι η αξία της δική μου ζωής ή αυτών των παιδιών; – και δείχνει γύρω του τις σκηνές. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι καλοί και δεν είναι τζιχαντιστές. Δε ξέρω τι φοβάται η Ευρώπη. Τι μπορούμε να κάνουμε σε μια ήπειρο; Πόσο κακό φοβούνται ότι κουβαλάμε; Βλέπεις πως είμαστε, που μένουμε και τι τρώμε ή τι δεν τρώμε. Δεν αντέχεται η κατάσταση και το χειρότερο, δε φαίνεται να έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις». Αυτά μας είπε νέος Συριακής καταγωγής, ο οποίος καθόταν ώρες ολόκληρες και κοιτούσε την κλειστή πόρτα του συνόρου.

Sample image

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής ΒίαςEuropean Council on Refugees and ExilesEuropean Network on StatelessnessSeperated Children in Europe ProgrammeEuro-Mediterranean Human Rights Network