ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ Σύντομη ενημέρωση από Ειδομένη

Σύντομη ενημέρωση από Ειδομένη

Σάββατο και  Κυριακή 23 και 24  Ιανουαρίου 2016

Με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους -15 ο κόσμος συνεχίζει να καταφτάνει στην περιοχή. Σήμερα, από το μεσημέρι και έπειτα, δεκάδες λεωφορεία στάθμευσαν στα γνωστά πια βενζινάδικα. Γύρω στις 11 το βράδυ στην περιοχή βρίσκονταν 40 λεωφορεία. Το κρύο δεν αντέχεται. Οι ΜΚΟ μοίραζαν προμήθειες προσπαθώντας να βοηθήσουν τον κόσμο.

Πολλές οι περιπτώσεις που χρειάστηκαν άμεση επέμβαση, όπως μωρά ημερών, διότι ο οδηγός αποφάσισε να τους κλειδώσει έξω από το λεωφορείο.

Οι σκηνές στον καταυλισμό είναι 6 με χωρητικότητα περίπου από 600 έως και 1500 άτομα ανάλογα με τις συνθήκες φιλοξενίας. Σήμερα για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν κρεβάτια κουκέτες, μειώνοντας τη χωρητικότητα αλλά βελτιώνοντας τις συνθήκες φιλοξενίας για τα άτομα που είχαν ταλαιπωρηθεί πολύ. Επίσης, σήμερα για πρώτη φορά, στην ουρά έξω από το κοντέινερ της αστυνομίας τοποθετήθηκαν σόμπες  για τον κόσμο που περιμένει.

 

Τα σύνορα ήταν κλειστά από το απόγευμα έως και αργά το βράδυ. Κατά τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής η αστυνομία συνόρων της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι θα δέχονταν ανά μισή ώρα 100 άτομα, «ραντεβού», τα οποία δεν τηρούνται με συνέπεια. Οπότε μέχρι τις 3 πμ είχαν περάσει περίπου 35 γκρουπ (όπερ σημαίνει ότι πέρασαν περίπου 1700 - 2000 άτομα).

Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου έως τις 8 το πρωί της Κυριακής υπολογίζεται ότι στην περιοχή έφτασαν περίπου 6500 – 7000 άτομα, από τα οποία, περίπου 3500 πέρασαν τα σύνορα. Περίπου 2500 άτομα αναμένουν στα βενζινάδικα, ενώ 600 με 800 άτομα βρίσκονται στον καταυλισμό. 

Στο σημείο του συνόρου

Η διαδικασία στα σύνορα έχει ως εξής: Τους πρόσφυγες από ελληνικής πλευράς συνοδεύουν εκτός από αστυνομικό και μέλη οργανώσεων όπως η Praksis και η Άρσις –όταν υπάρχουν περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων. Ο αστυνομικός της ΠΓΔΜ ζητά διαβατήρια, γεγονός που μπορεί να δημιουργεί προβλήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός επιζήσαντα ναυαγίου Ιρακινής καταγωγής, ο οποίος είχε χάσει τα έγγραφά του στο ναυάγιο και δεν είχε να επιδείξει κάτι στην αστυνομία της ΠΓΔΜ. 

Προβλήματα συνεχίζουν να παρατηρούνται με τους αναγραφόμενους Παλαιστίνιους, ειδικότερα όταν αυτοί κατοικούσαν προηγουμένως στη Συρία, ή από  περιπτώσεις Αφγανών που καταγράφονται ως Ιρανοί. Σήμερα, μετά από πολλές συνεννοήσεις και τηλεφωνήματα, πέρασε μια οικογένεια  Παλαιστίνιων, η οποία είχε διαβατήρια και συριακές ταυτότητες.

Οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται από την ελληνική αστυνομία να βγάζουν φωτογραφίες. 

Μία από τις ιδρύτριες της οργάνωσης Legis δημοσιοποίησε ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ ανέφεραν στην οργάνωση ότι «μεμονωμένοι άντρες» δεν θα επιτρέπεται να περνούν! Υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα. 

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Οι θερμοκρασίες το βράδυ έφτασαν έως και - 13. Τα σύνορα άνοιγαν σήμερα κάθε 40 λεπτά και αυστηρά για 50 άτομα. Από τις 3 έως τις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου άνοιγαν κάθε μία ώρα.

Τα έγγραφα όσων προσεγγίζουν τα σύνορα ελέγχονται από την ελληνική αστυνομία, η οποία και αναγράφει τον τελικό προορισμό κάθε ατόμου. Συνήθως τα άτομα αναφέρουν ως τελική χώρα προορισμού την Αυστρία ή την Γερμανία. 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι άτομα τα οποία δεν προέρχονται από τις τρεις χώρες, για τις οποίες η διέλευση είναι ανεκτή, παραμένουν στην περιοχή προσπαθώντας να περάσουν από άλλα σημεία τα σύνορα. Μαρτυρίες και αναφορές δείχνουν ότι γίνεται χρήση βίας από την άλλη πλευρά του φράχτη. Σε πολλές μαρτυρίες αναφέρεται υπερβολική χρήση βίας ακόμα και πυροβολισμοί.

Ο κόσμος ακόμα κάνει στάση στα βενζινάδικα, έως ότου "αδειάσει" χώρος στον καταυλισμό και μπορέσουν να "φιλοξενηθούν" στις θερμαινόμενες σκηνές. Μόλις έρχεται ένα λεωφορείο στο χώρο του προσφυγικού καταυλισμού ο κόσμος κατεβαίνει και σχηματίζει ουρά μπροστά στο κοντέινερ της αστυνομίας. Από το παραθυράκι του κοντέινερ επικοινωνεί με την αστυνομία, συνήθως με τη βοήθεια μεταφραστών των ΜΚΟ. Η αστυνομία, αφού ελέγξει την χώρα καταγωγής αναγράφει στο κάτω μέρος του εγγράφου: “Βάση των λεγομένων του τελικός προορισμός είναι η Γερμανία ή η Αυστρία”.  Έπειτα σφραγίζει το υπηρεσιακό σημείωμα και την συγκεκριμένη φράση και το άτομο προωθείται στον καταυλισμό.

Να σημειωθεί ότι όποιος έχει υπηρεσιακό σημείωμα με αναφορά χώρας καταγωγής πλην των τριών (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν) οδηγείται στο πλάι γύρω από μια αναμμένη φωτιά, έως ότου επιβιβαστεί στο λεωφορείο με προορισμό και πάλι την Αθήνα. 

Από τον διάδρομο της διανομής κάθε άτομο προμηθεύεται από τις ΜΚΟ κάτι να φάει και να πιει, κουβέρτες ή ότι άλλο έχουν να παρέχουν. Οι ΜΚΟ έχουν οργανωμένη διανομή στον καταυλισμό (ένας διάδρομος με κοντέινερ) ενώ υπάρχει και σημείο διανομής στο διάδρομο για το σύνορο της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας –ΠΓΔΜ από εθελοντές και οργανώσεις. 

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Περίπου στις 2 το μεσημέρι "άνοιξε" ο καταυλισμός στην Ειδομένη, μετά από τις προσπάθειες και τις πιέσεις των ΜΚΟ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που περίμενε στα βενζινάδικα. Έτσι για λίγες ώρες ο καταυλισμός φιλοξένησε περίπου 600 άτομα από τα περίπου 12 λεωφορεία, που είχαν σταθμεύσει στο βενζινάδικο. Επιπλέον  άλλα 10 λεωφορεία έφτασαν έως τα μεσάνυχτα. Στάθμευσαν κι αυτά στο βενζινάδικο αναμένοντας ότι τα σύνορα θα ανοίξουν.

Τα λεωφορεία είναι ιδιωτικά. Ο κάθε επιβάτης πληρώνει μόνος του το εισιτήριο για να φτάσει εδώ. Αν, για οποιοδήποτε λόγο, δεν του επιτραπεί η διέλευση της συνοριακής γραμμής, επιστρέφει στην Αθήνα, πάλι με ιδιωτικό λεωφορείο που πληρώνει το ίδιο.

Από σήμερα (20/1/2016) αποφασίστηκε η υποχρεωτική αναγραφή στα υπηρεσιακά σημειώματα και με σφραγίδα μάλιστα της Ελληνικής Αστυνομίας της χώρας του τελικού προορισμού. Προαπαιτούμενο, λοιπόν, για να περάσει κάποιος τα σύνορα εκτός της εθνικότητας, είναι πλέον και η χώρα τελικού προορισμού, η χώρα δηλαδή που τελικά θα τον υποδεχτεί. 

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Η εκκένωση του καταυλισμού στην Ειδομένη την 9η Δεκεμβρίου 2015 δημιούργησε μια νέα κατάσταση, που μπορεί να σήμανε το τέλος της περιόδου των εγκλωβισμένων, ταυτόχρονα όμως σηματοδότησε και την απαγόρευση της χρήσης του προσφυγικού καταυλισμού. Η διέλευση για τους προερχόμενους από τις χώρες Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, συνεχιζόταν έως σήμερα, όταν το απόγευμα μεταξύ 18:00 και 19:00 έκλεισαν τα σύνορα. Ως αιτιολογία χρησιμοποιήθηκε -σύμφωνα με δημοσιεύματα - η «συμφόρηση στη διεθνή σιδηροδρομική γραμμή στη Σλοβενία, που προκλήθηκε από βλάβη τρένου».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα λεωφορεία γεμάτα κόσμο να περιμένουν πολλές ώρες στο γνωστό βενζινάδικο στην εθνική οδό, περίπου 20 χλμ πριν από το χωριό της Ειδομένης,  σε θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμη και  τους 9 βαθμούς υπό του μηδενός.

Sample image

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής ΒίαςEuropean Council on Refugees and ExilesEuropean Network on StatelessnessSeperated Children in Europe ProgrammeEuro-Mediterranean Human Rights Network

Επικοινωνία

Newsletter