ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Το ΕΣΠ βρίσκεται στην Ειδομένη ήδη από τον Απρίλιο του 2015. Από τον Οκτώβριο του 2015, με σταθερή αποστολή, παρακολουθεί και καταγράφει την πραγματικότητα των μετακινούμενων πληθυσμών όπως αυτή εξελίσσεται και αλλάζει μέρα με την ημέρα. Οι αποστολές , αποτελούμενες από δικηγόρους, κοινωνικούς λειτουργούς και διερμηνείς,  ενεργούν στο πεδίο εντοπίζοντας ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (ασυνόδευτοι ανήλικοι, γυναίκες, οικογένειες – μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, θύματα εκμετάλλευσης), εστιάζοντας στην πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα παροχής ασύλου για όλους, καθώς επίσης φροντίζουν για τη μετάβασή τους με ασφάλεια από τα σύνορα και την φιλοξενία τους σε αντίστοιχες δομές.

Η σταθερή παρουσία του ΕΣΠ στον καταυλισμό της Ειδομένης χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα “Open Society Institute”, σε συνεργασία με την «Open Society Initiative for Europe of the Open Society Foundations» Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Από την Δευτέρα κανένας δεν πέρασε τα σύνορα. Στο transit site ο πληθυσμός ξεπερνά τα 10.000 άτομα, ενώ άλλα περίπου 1.000 βρίσκονται στο ΣΕΑ Πολυκάστρου.

Καθημερινά οι εντάσεις δεν λείπουν αλλά όλες εκτυλίσσονται ανώδυνα. Όπως και οι διαμαρτυρίες του κόσμου ενάντια στο κλείσιμο των συνόρων. Ορισμένα παιδιά μάζεψαν τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης και συμβολικά τα άφησαν στα συρματοπλέγματα του φράχτη.

Η βροχή έχει κάνει πολύ δύσκολη την ζωή στην περιοχή. Κάποιοι έχουν ήδη ζητήσει να γυρίσουν προς τις πόλεις. Δεν ελπίζουν πια στο άνοιγμα των συνόρων.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έντονη ενώ μικρές διαμαρτυρίες οργανώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο κόσμος που είναι στο transit site και στη γύρω από αυτό περιοχή υπολογίζεται περίπου στα 10.000 άτομα ενώ συνεχίζουν να φτάνουν λεωφορεία και ταξί μεταφέροντας κόσμο.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία του για τις παρακάτω πρακτικές που σημειώνονται στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ (FYROM), oι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα προσφυγικού πληθυσμού, και καλεί τις Ελληνικές Αρχές να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για τη προστασία αυτών.

Ήδη πριν την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη την 9/12/2015,  οι αρχές τις ΠΓΔΜ είχαν ξεκινήσει να κατάσχουν αυθαίρετα και περιπτωσιολογικά  έγγραφα προσώπων που επιχειρούσαν να διέλθουν τα σύνορα και, με την πρόφαση ότι τα έγγραφα που κατέχουν είναι πλαστά, τους απαγορεύουν τη διέλευση και τους υποχρεώνουν να παραμείνουν εντός του ελληνικού εδάφους, πλέον χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα ή έγγραφα αποδεικτικά της χώρας καταγωγής τους.

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Η αναμονή, οι δύσκολες συνθήκες, η ελπίδα και η επιθυμία χιλιάδων ανθρώπων τους οδήγησε να επιχειρήσουν να περάσουν σπάζοντας την “πόρτα” των συνόρων. Πρόκειται για μια σιδερένια πόρτα η οποία τοποθετήθηκε προκειμένου να υπάρχει πέρασμα στο φράχτη για τα τρένα.

Η απάντηση από τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ ήταν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά - δακρυγόνα. Ο κόσμος άρχισε να διαλύεται ενώ πολλά παιδιά τραυματίστηκαν στην προσπάθεια να τρέξουν ανάμεσα στο συγκεντρωμένο κόσμο. Πολλά χάθηκαν για λίγη ώρα από τις οικογένειες τους.

Στο σημείο του συνόρου παρέμειναν διαμαρτυρόμενα εκατοντάδες άτομα για αρκετές ώρες μετά την εμπλοκή.

Η κούραση, η αναμονή και η ελπίδα τους ωθεί να μην σκέφτονται τον εαυτό τους και να μην υπολογίζουν  την σωματική τους υγεία. 

Σάββατο και  Κυριακή 23 και 24  Ιανουαρίου 2016

Με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους -15 ο κόσμος συνεχίζει να καταφτάνει στην περιοχή. Σήμερα, από το μεσημέρι και έπειτα, δεκάδες λεωφορεία στάθμευσαν στα γνωστά πια βενζινάδικα. Γύρω στις 11 το βράδυ στην περιοχή βρίσκονταν 40 λεωφορεία. Το κρύο δεν αντέχεται. Οι ΜΚΟ μοίραζαν προμήθειες προσπαθώντας να βοηθήσουν τον κόσμο.

Πολλές οι περιπτώσεις που χρειάστηκαν άμεση επέμβαση, όπως μωρά ημερών, διότι ο οδηγός αποφάσισε να τους κλειδώσει έξω από το λεωφορείο.

Οι σκηνές στον καταυλισμό είναι 6 με χωρητικότητα περίπου από 600 έως και 1500 άτομα ανάλογα με τις συνθήκες φιλοξενίας. Σήμερα για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν κρεβάτια κουκέτες, μειώνοντας τη χωρητικότητα αλλά βελτιώνοντας τις συνθήκες φιλοξενίας για τα άτομα που είχαν ταλαιπωρηθεί πολύ. Επίσης, σήμερα για πρώτη φορά, στην ουρά έξω από το κοντέινερ της αστυνομίας τοποθετήθηκαν σόμπες  για τον κόσμο που περιμένει.

Sample image

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής ΒίαςEuropean Council on Refugees and ExilesEuropean Network on StatelessnessSeperated Children in Europe ProgrammeEuro-Mediterranean Human Rights Network

Επικοινωνία

Newsletter