ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΕΛΗ AΓΓΕΛΙΚΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Aγγελική Χρυσοχοΐδου-Αργυροπούλου

AΓΓΕΛΙΚΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (1939-2017)


Η Αγγελική (Λίλιαν) Χρυσοχοΐδου-Αργυροπούλου υπήρξε ιστορικό μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και από τους πλέον σημαντικούς πρεσβευτές του διαχρονικά. 

Γεννήθηκε στη Χίο στις 13/2/1939. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις Διεθνείς Οικονομικές Συναλλαγές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. 

Το 1965 έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εργάστηκε έκτοτε ως δικηγόρος σε δικηγορικό γραφείο, στην Chase Manhattan Bank καθώς και στο Τμήμα Διεθνών Συμβάσεων της ΔΕΗ, από το 1988 έως το 1993. 

Ανέλαβε τον Συντονισμό της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) την περίοδο 1994-1996. Από το 2000 και για δεκαεπτά έτη, διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΠ, ενώ από το 2009 μέχρι και το 2015 και από τον Μάιο του 2016 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016, διετέλεσε Πρόεδρός του. Παράλληλα, από το 2002, ορίστηκε από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και από το 2003 διετέλεσε Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και προεδρεύουσα του 3ου τμήματος για τα Δικαιώματα Αλλοδαπών και Προσφύγων. 

Η Αγγελική Χρυσοχοΐδου-Αργυροπούλου συνέβαλε καταλυτικά στην οργάνωση και την διεύρυνση της νομικής και κοινωνικής παρέμβασης του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της πολυετούς της θητείας και υπήρξε ακατάβλητη πρεσβευτής των δικαιωμάτων των προσφύγων, τα οποία υπερασπίστηκε με πάθος. 

Η οικογένεια του ΕΣΠ παραμένει ευγνώμων στην Αγγελική Χρυσοχοΐδου-Αργυροπούλου για την πολύτιμη προσφορά και το έργο της όλα αυτά τα χρόνια και την θυμάται πάντα με συγκίνηση.


Υπάρχουν στιγμές, ώρες, ημέρες στη σιωπή, όταν μιλά η καρδιά, δεδομένου ότι υπάρχουν συναισθήματα που δεν μεταφέρονται με λέξεις. Ευχαριστώ, Λίλιαν Αργυροπούλου.

- Ν.Κοκκάρης , Διευθυντής ΕΣΠ


Γνωριστήκαμε το 1994 στο κτίριο επί της οδού Αραχώβης 39, εκείνη ως Υπεύθυνη του Νομικού Τμήματος, εγώ ως Γραμματέας. Αστειευόταν πολλές φορές ότι στο γάμο μου την πάγωσα λόγω χιονιού. Μιλούσε με λατρεία για τα παιδιά και τον σύζυγό της. Έδινε απλόχερα τις συμβουλές της, μετέφερε τη γνώση της στους νεότερους χωρίς να αποκρύπτει τίποτα. Ηταν εκεί όταν τη χρειαζόσουν. Ενέπνεε εμπιστοσύνη, ηρεμία, ασφάλεια. Θα είναι πάντα στη σκέψη μου σαν μια γλυκιά ανάμνηση. 

- Bάσω Κόκοτα


Στη μνήμη της θα παραθέσω ένα απόσπασμα από το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας».

«Φέρε μου τα δύο πολυτιμότερα πράγματα της πόλης, είπε ο Θεός σε έναν από τους Αγγέλους του και ο Άγγελος του έφερε τη μολυβένια καρδιά και το νεκρό πουλί. Διάλεξες σωστά είπε ο Θεός επειδή στον κήπο του Παραδείσου αυτό το μικρό πουλί θα κελαηδάει για πάντα και στη χρυσή μου πόλη ο Ευτυχισμένος πρίγκιπας θα με δοξάζει».  

- Aνθή Καραβίδα


Την Λίλιαν Αργυροπούλου την γνώρισα το 1994 - στην πιο όμορφη περίοδο της ζωής μου, έγκυος τότε στην πρώτη μου κόρη, όταν εκείνη προσελήφθη στη θέση της Συντονίστριας της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ. Από τότε και για όσο διάστημα ήταν στη θέση αυτή, η συνεργασία μας ήταν πάντα εξαιρετική. Ξεχώριζε πάντα για τη συνέπεια, την εργατικότητα και την αποφασιστικότητά της. Με το παράδειγμά της, ενέπνεε όλους μας.

Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν ξανά όταν έγινε ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του ΕΣΠ. Έχουμε περάσει μαζί, πολλές ευχάριστες αλλά και άλλες, πολύ δύσκολες στιγμές . Δεν χωρούν όλα να τα περιγράψω εδώ, φοβάμαι πως πολλά θα παραλείψω…

Θέλω ωστόσο να μοιραστώ εδώ, ότι δεν θα ξεχάσω ποτέ, τις ώρες που περιμέναμε, Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, μπροστά από ατελείωτες ουρές, στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να εκταμιευτούν τα απαραίτητα εκείνα χρήματα που θα μας επέτρεπαν να τακτοποιήσουμε όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες του φορέα. Τι άγχος, τι γλυκιά ταλαιπωρία…

Σε κάποιες - πραγματικά πολύ δύσκολές στιγμές της ζωής μου, με συγκίνηση θυμάμαι οτι ήταν ο άνθρωπος που μου στάθηκε, περισσότερο από ένας απλός συνάδερφος… Πάντα έβρισκε χρόνο και «τρόπο» να πει μια γλυκιά κουβέντα παρηγοριάς… Με αξιοπρέπεια, ήθος, αγάπη και περίσσια καλοσύνη.

Για εμένα, ήταν και θα είναι, ένας άνθρωπος «δικός μου». 

- Μαρία Πουλή,

Προϊσταμένη Οικονομικού Τμήματος ΕΣΠ


Δεν της άρεσαν τα βαρύγδουπα λόγια.  Άνθρωπος απλός, αγαπητός, καλοπροαίρετος, με ήθος και αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Θα μας λείψει η καθημερινή της τηλεφωνική «καλημέρα» & οι  ειδήσεις που πάντα μας διάβαζε από την αγαπημένη της  εφημερίδα.

Καλό Παράδεισο κυρία Αργυροπούλου.

Με αληθινή εκτίμηση, 

- Μάνια Δρίβα


 

 

Sample image

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής ΒίαςEuropean Council on Refugees and ExilesEuropean Network on StatelessnessSeperated Children in Europe ProgrammeEuro-Mediterranean Human Rights Network

Επικοινωνία

Newsletter